Terug onder supervisie van vader Coster

Zeilduo stapt uit de kernploeg van bondscoach Karsenbarg

Vrijheid komt met minder geld. Tenminste, voor de broers Sven en Kalle Coster. Zondag maakten de twee zeilers in de Olympische 470 klasse bekend uit de Nederlandse kernploeg van bondscoach Sven Karsenbarg te stappen. Zij doen dat om weer onder begeleiding van hun vader Dick Coster te kunnen gaan varen. Het feit dat zij het salaris, de coachboot, de reis- en onkosten van hun vader én een deel van hun eigen materiaalkosten nu zelf moeten gaan dragen, nemen zij daarbij voor lief. "We denken dat we met minder geld op deze manier toch betere resultaten kunnen behalen", zei Kalle Coster gisteren na de eerste race in de Sofia Cup, de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in de baai van het Spaanse Palma de Mallorca.

Tussen 2002 en oktober vorig jaar coachte vader Dick zijn twee zoons al. Maar omdat de ontwikkeling van de broers, onder meer met een teleurstellende zesde plek op het WK in juli van dat jaar, leek te stagneren, besliste het Watersportverbond dat de twee het eens onder begeleiding van een andere coach moesten gaan proberen. Dat deden ze vijf maanden. Maar het werkte niet.

De jongste van de twee Coster- broers benadrukt vanuit Palma dat de terugkeer naar hun vader in overleg met Karsenbarg en het Watersportverbond is besloten. "Na het WK vorig jaar wilden wij ons verder verbeteren", zegt Kalle Coster. "Maar wij geloven toch echt dat wij meer kans maken op een olympische medaille met Dick als onze coach. Karsenbarg is een uitstekend zeiler en een fijne vent in de omgang, maar hij is weinig ervaren met de 470 klasse. Wij misten daardoor een soort derde oog voor de start van onze wedstrijden. Dick ziet belangrijke details als geen ander."

De twee broers hebben daarom bedongen dat zij vanaf begin deze maand tot september volgend jaar een zelfstandig en commercieel 'merkenteam' zullen vormen binnen de Nederlandse zeilploeg. Ook het Watersportverbond is tevreden over de nieuwe afspraken. "We hebben deze constructie in het verleden eerder al eens met succes opgetuigd", stelt hoofd topzeilen Hessel Evertse."Met Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis in de Tornado klasse bijvoorbeeld." De afspraak is dat het Watersportverbond de broers Coster blijft steunen door hun boot en huidige zeilgarderobe kosteloos beschikbaar te blijven stellen, onder voorwaarde dat er elke drie maanden wordt geëvalueerd en dat het team Coster een goed onderbouwd sporttechnisch plan opstelt met een sluitende begroting.

Kalle Coster is enthousiast over de nieuwe samenwerkingsvorm. "Op deze manier kunnen we werken op een manier waarin wij zelf geloven, zonder de steun van het Watersportverbond te verliezen", stelt hij opgetogen. Na in 2004 zesde te zijn geworden in Athene en drie jaar terug in Peking als vierde te zijn geëindigd is olympisch eremetaal volgend jaar in Londen het enige wat telt. Een must. "Het is de reden waarom wij hebben besloten er na Peking nog eens vier jaar aan vast de knopen."

Maar om kans te maken op een medaille is er nog wel werk aan de winkel. "We zijn hier in Palma aardig begonnen", laat Coster weten. "Maar het waait hier erg hard en we moeten bij harde wind nog een beetje onze snelheid zien te vinden." Deze wedstrijd is voor de Coster-broers echter gelukkig slechts een voorbereiding. De olympische kwalificatiemomenten komen pas in juni en augustus van dit jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden