'Terug naar kleinschaligheid van vroeger is holle retoriek'

Twee grote Rotterdamse regionale opleidingencentra, het Albeda College en ROC Zadkine, willen zich opsplitsen in vijf tot acht kleinere mbo-scholen. De twee zijn zo groot geworden dat het besturen ervan te complex is geworden, zeggen de betrokken bestuurders. Zijn roc's inderdaad te groot en complex?

'Een groot roc besturen kan best'
Jos Leenhouts, collegevoorzitter ROC Mondriaan Den Haag (17.000 mbo-studenten)

"Wij zijn een grote organisatie en het is inderdaad ingewikkeld om die te besturen. Maar het kan, het biedt zelfs voordelen. Vóór 2000 bestond ROC Mondriaan uit twee scholen en die hadden moeite om hun techniekopleidingen in de lucht te houden. Dat lukt ons nu wel. Als school hebben we bovendien enorme verantwoordelijkheden, we moeten bijvoorbeeld zelf huisvesting regelen. Doordat we zo groot zijn, kunnen we voor zulke complexe zaken de juiste expertise inhuren, waardoor we binnen budget blijven. Je moet als bestuursvoorzitter wel een echt onderwijsmens zijn. Zo niet, dan ben je minder bereikbaar voor de werkvloer. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt trouwens dat er geen enkel verband bestaat tussen de kwaliteit en de omvang van roc's en vakscholen. Groten zijn niet automatisch slecht. Wij hebben bijvoorbeeld niet één zwakke opleiding."

'Hoe kleiner en gerichter, hoe beter'
Sjoerd Karsten, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam

"Sommige roc's zijn - zoals het roc van Amsterdam - zodanig gegroeid en complex geworden dat het college van bestuur te ver van de werkvloer af is komen te staan. Hun omvang is zo groot dat die geen voordelen meer biedt voor het onderwijs. Ik ben voorstander van kleinere eenheden. Hoe kleiner en gerichter je bent naar het bedrijfsleven, hoe beter. Maar je creëert ook een paar nieuwe problemen door grote roc's op te splitsen. Die Rotterdamse scholen zullen weer apart bekostigd moeten worden en dat wordt een lastige rekensom voor het ministerie. Technische opleidingen zijn bijvoorbeeld duurder dan andere. Nu hanteren grote mbo-instellingen zelf een verdeelsleutel voor hun opleidingen. De vraag is ook of zelfstandige colleges het gaan redden."

'Grens ligt bij 12.000 leerlingen'
Coen Free, collegevoorzitter van het ROC Koning Willem I College in Den Bosch (12.000 mbo-studenten)

"Ik begrijp dat Zadkine en het Albeda College zich willen opdelen. Zij zijn te groot geworden. Je ziet dat het roc-concept dat in de jaren negentig is ontstaan aan het exploderen is. Maar ik geloof niet dat de kleinschaligheid van de vroegere mts en meao terugkomt. Dat is holle retoriek. Onze hoofdlocatie telt zesduizend leerlingen en dat is ook de omvang waar de mbo-colleges van Zadkine en Albeda op uit zullen komen. Ik kan u verzekeren: dat is nog steeds grootschalig. Met zo'n omvang ken je als bestuurder je medewerkers nog en heb je contact met studenten, maar kun je ook optimaal gebruik maken van de grootschaligheid. Ik denk dat een roc maximaal 12.000 leerlingen kan behappen. Voor ons geld dat we financieel zeer gezond zijn en van de onderwijsinspectie alle lof krijgen voor onze leertrajecten."

'Nu niet alle grote roc's opknippen'
Rob Schrijver, woordvoerder van de beroepsvereniging docenten mbo en docent aan ROC Rijn IJssel (ongeveer 15.000 mbo-studenten)

"Wij vinden het een goede ontwikkeling om wat kleinschaliger verder te gaan. Het draagt bij aan de herkenbaarheid, vakdocenten zullen blij zijn om daarop aangesproken te worden. Docenten hebben geleidelijk meer coördinerende taken erbij gekregen. Zo'n opsplitsing zou kunnen schelen omdat je minder tijd kwijt bent aan onderling communiceren. Maar als de colleges die uit Albeda en Zadkine voortkomen mastodonten van 7000 leerlingen blijven, schiet het niet zoveel op. Ze moeten in ieder geval uit kleinere locaties bestaan. We moeten ook niet te hard van stapel lopen en alle grote roc's opknippen. Laten we eerst eens kijken of dit werkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden