Terug naar huis

Politie bevrijdt jonge kinderen uit fabrieken

Een hele treincoupé vol met kinderen vertrok gisteren vanuit de centraal-Indiase stad Hyderabad naar de noordelijke provincie Bihar. In de afgelopen tien dagen wist de politie hen te bevrijden uit werkplaatsen, leerlooierijen en andere fabriekjes in Hyderabad, waar ze onder deplorabele omstandigheden te werk waren gesteld, en min of meer opgesloten zaten.

De kinderen, van wie de jongsten een jaar of acht waren, moesten tot twaalf uur per dag werken in een omgeving die door de politiechef van Hyderabad 'onmenselijk' werd genoemd. Sommige kinderen hadden huiduitslag en andere aandoeningen omdat ze in onhygiënische en ongeventileerde ruimtes moesten werken, in sommige gevallen met schadelijke stoffen.

Zo trof een verslaggever van mediabedrijf NDTV Sameer aan, een jongen die zijn eigen leeftijd niet meer wist maar er hoogstens als tien uitzag, en die kale plekken op zijn hoofd had. "Dat komt door blootstelling aan chemicalieën", vertelde de politie. Volgens hetzelfde artikel zouden de jongens zo bang zijn dat ze als robotten bleven doorwerken toen de politie binnenviel om hen te redden. In de werkplaatsen hingen camera's om in de gaten te houden of de kinderen wel hard genoeg doorwerkten: als dat niet gebeurde, kregen ze slaag.

In de reeks bevrijdingsacties zijn de afgelopen tien dagen zo'n 350 jongens bevrijd in Hyderabad, die deels al op de trein naar huis zijn gezet. Veel van hen kwamen uit het straatarme Bihar, maar er waren ook slachtoffers uit andere Indiase provincies, en zelfs uit Burma.

Werken is verboden in India voor kinderen onder de veertien jaar. Maar hun (gedwongen) inzet kan lucratief zijn. De politie in Hyderabad stelde vast dat een maffianetwerk actief is dat kinderen weghaalt bij hun arme ouders voor een bedrag dat varieert tussen 5000 en 10.000 roepies (70 tot 140 euro).

In het netwerk zouden financiers, makelaars en de industrietjes waar de jongeren te werk worden gesteld, samenwerken. Tot nu toe zijn zo'n twintig mensen gearresteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden