'Terug naar eigen munt betekent einde unie'

Herman van Rompuy. Beeld AP

Als Europese landen terugkeren naar hun eigen munt, zoals de PVV dat wil in Nederland, dan valt de Europese Unie uit elkaar en wordt geen recht gedaan aan bereikte vrede, democratie en stabiliteit. ,,Het is opgeven van precies die Europese gedachte waar we zo veel aan te danken hebben'', aldus Europees president Herman Van Rompuy vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Hij reageerde op het onderzoek naar de voordelen van een terugkeer naar de gulden dat PVV-leider Geert Wilders maandag presenteert. Daaruit blijkt volgens Wilders dat de euro de Nederlander veel meer heeft gekost dan met de gulden het geval zou zijn geweest.

Van Rompuy kon nog niet ingaan op de precieze berekeningen zoals die maandag bekend worden. Wel wees hij erop dat niet zomaar in de eerste periode van 5 of 10 jaar uit te rekenen valt wat de voordelen van de euro zijn. Hij benadrukte dat de rentetarieven overal spectaculair zijn gedaald.

Was de eurozone er niet geweest, dan had de financiële crisis veel harder toegeslagen in Europa, aldus Van Rompuy. ,,Dan waren we teruggevallen in een crisis zoals in de jaren '30.''

'Debat begrotingstekort overdreven'

Volgens van Rompuy zijn de discussie en de ophef in Nederland over de jongste cijfers van het begrotingstekort en de oplossingen daarvoor ,,overgedramatiseerd''. Volgens Van Rompuy zijn er landen die veel grotere offers moeten maken.

Van Rompuy herhaalde dat afspraken afspraken zijn en dat ook Nederland zich zal moeten houden aan de Europese regels. ,,Andere landen doen het ook. Ik zou de inspanning van Nederland ook niet overdrijven.''

Volgens de meest recente cijfers komt het begrotingstekort volgend jaar bij ongewijzigd beleid uit op 4,5 procent, terwijl volgens Europese regels dit niet hoger mag zijn dan 3 procent. Vanaf maandag gaan de regeringspartijen VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV onderhandelen over een oplossing hiervoor.

Het is volgens Van Rompuy mogelijk om 1,5 procentpunt van het begrotingstekort af te krijgen op een sociaal aanvaardbare manier. Over de vraag hoe, liet hij zich niet uit.
De Europese regels zijn er niet voor niets of ,,voor mijn plezier'', aldus Van Rompuy. De Europese sociale modellen komen in gevaar als er aan de regels wordt getornd. Bovendien moeten de afspraken een nieuwe crisis voorkomen. Volgens de EU-president is het ergste van de huidige crisis voorbij, maar blijft waakzaamheid geboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden