'Terug naar de tijd van de overdekte fabriekshal'

De vrees is gerechtvaardigd dat Nederland de komende drie tot vijf jaar verstoken zal zijn van een volwaardige indoor atletiekaccommodatie. Met als gevolg dat trainers en atleten zich in toenemende mate zullen afwenden van de discipline die hier in de jaren tachtig een bloeiperiode kende. Maar volgens Leen Born is verworden tot 'flapdrollengebeuren'.

Rob Velthuis

Born, binnen de Utrechtse vereniging Hellas trainer van een groep wedstrijdatleten, heeft besloten vanaf volgend jaar geen indooratletiek meer te bedrijven. Tot vorig seizoen probeerde hij zijn talenten op het niveau van internationale kampioenschappen te brengen met stages in Portugal in combinatie met tweewekelijkse binnentrainingen in Den Haag. Die laatste mogelijkheid behoort tot het verleden, nu Nederlands enige permanente indooraccommodatie, Houtrust Sport, vanwege een ondeugdelijk dak definitief is gesloten. ,,We zijn terug in de tijd dat in tunnels en overdekte fabriekshallen moet worden getraind.''

Samen met clubgenoot Eric Roeske probeerde Born eind vorig jaar iets te doen aan de beschamende situatie. Er werd een actie gestart om 260000 gulden bijeen te krijgen voor de aankoop van de demontabele atletiekbaan van Gent. Die zou dan bij de atletiekunie (KNAU) worden afgeleverd, met het verzoek er een passende locatie en sluitende exploitatie voor te zoeken. Dat was als een hoogspringer verzoeken aan limieten van een atleet met polsstok te voldoen. Bestaande budgetten mogen niet worden overschreden.

,,Op 2 december lazen wij in Atletiek Actueel (KNAU-blad, red) dat de koop niet doorging. Toen hebben wij die actie afgeblazen.'' De opbrengst was op dat moment teleurstellend klein: tussen de 10000 en 12000 gulden, geld dat wordt teruggestort op rekening van de donateurs. Born: ,,Dit typeert Nederland. We vormen een van de rijkste economieën van de wereld, maar we zijn niet in staat om ergens zo'n rotbaantje neer te leggen.''

Op 12 februari maakt het 'puikje' van de Nederlandse atletiek de vernederende gang naar het Belgische Gent. Binnen een dag worden daar in de Flanders Sport Arena de nationale kampioenschappen afgeraffeld. Afhankelijk van de ervaringen op deze nieuwe baan, bestaat de mogelijkheid dat Gent de komende jaren opnieuw wordt verzocht de accommodatie beschikbaar te stellen. Gezien het treurige niveau van zowel de Nederlandse als Belgische topatletiek, is het misschien een aardige suggestie de toernooien van beide landen bijeen te voegen.

Het gemis van een indoor wedstrijdbaan kan nog als het ontbreken van make-up op een gehavend gezicht worden gezien. Erger is dat het Nederland ontbreekt aan optimale trainingsaccommodatie in de winter. In een periode dat de basis voor het (echte) zomerseizoen moet worden gelegd.

De KNAU onderzoekt inmiddels de mogelijkheden die er in Nederland zijn voor een indooraccommodatie van internationale allure. Daarbij is de unie afhankelijk van gemeentelijke initiatieven; zelf is de organisatie, die bezig is met de bouw van een nieuw bondsbureau, niet in staat een eigen hal te bekostigen.

Arie Kauffman, directeur van de KNAU, zegt dat die mogelijkheden er zijn. Maar plannen ontwikkelen en eventueel realisereren kost drie tot vijf jaar. Kauffman acht het te speculatief om namen van kandidaten te noemen. Slechts afvallers zijn bekend. Utrecht investeert miljoenen in een accommodatie zonder 200 meter rondbaan. Die ook zal ontbreken in de overdekte trainingshal in Dordrecht.

Houtrust Sport werd eind jaren tachtig gerealiseerd op de golven van internationale successen van Cooman, Van Hulst, Druppers en Kulker. De hal bleek niet rendabel; voor de poort eind vorig jaar definitief in het slot viel, werd al herhaaldelijk gesproken over sluiting. Met dat voorbeeld voor ogen en het ontbreken van aansprekende sterren, zijn de vooruitzichten vooralsnog somber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden