Terug naar de lokale kandidaten, hoe is het ze vergaan?

De kiezer heeft 8570 raadsleden gekozen. Een twintigtal kandidaten stelde zich eerder al voor in de rubriek 'Stemlokaal'. Zij vertellen nu wat de uitslag voor hen betekent.

"Honderd stemmen. Als we honderd stemmen meer hadden gehad, zouden we een zetel hebben gewonnen. Het is een enorme domper dat het niet gelukt is. Ik denk dat we de dupe geworden zijn van de enorme focus op de betekenis van deze verkiezingen voor de landelijke politiek. Ik ben niet rancuneus hoor, maar vervelend is het wel. We moeten zien of we de volgende keer weer meedoen. Maar betrokken op de Amersfoortse politiek blijf ik zeker. We gaan de inspraakmomenten goed benutten."

Bettie van Plateringen, A'foort

Amersfoort Anders, lijsttrekker

Deed voor 't eerst mee, 0 zetels

"Wij hebben een zetel verloren, en gezien het verlies op andere plekken ben ik daar niet heel verdrietig over. Ik heb het idee dat we het landelijke tij nog een beetje hebben kunnen keren. Ik denk niet dat ik voldoende voorkeursstemmen heb om in de raad te komen. Maar we wisten dat het moeilijk zou worden. Het is weer bewezen dat mensen hun stem laten bepalen door boosheid over de landelijke politiek. Maar we gaan gewoon door, ook met onze pop-up-winkel."

Haitske van de Linde, Hilversum

VVD, nummer 8

Verloren, van 7 naar 6 zetels

"Het is fantastisch gegaan, vorig jaar om deze tijd kenden we elkaar nog niet en nu zit ik in de raad, we hebben een dikke, vette zetel. Het is een beloning van mensen die vinden dat het anders moet. De PvdA is hier gelukkig niet zo afgestraft. GroenLinks heeft een zetel verloren, die is waarschijnlijk naar ons gegaan. Ik mag vandaag wat later naar mijn werk voor de vakbond. Morgen moet ik op het gemeentehuis zijn. Ik mag de mensen niet teleurstellen, ik moet nu aan de gang!"

Edith van der Horst, Vlagtwedde

Partij voor de Dieren,lijsttrekker

Gewonnen, van 0 naar 1 zetel

"We zaten in de coalitie en hebben de laatste jaren een aantal moeilijke maatregelen moeten nemen. Dan mogen we blij zijn dat we onze positie hebben weten te behouden. Er hebben zelfs meer mensen op ons gestemd dan de vorige keer, maar niet genoeg om er een zetel bij te winnen. De coalitiepartner VVD heeft een flinke klap gehad: van acht naar vijf zetels. Ik ga nu met alle partijen praten en kijken welke coalitie we kunnen formeren. Dat gaat vast lukken, de verschillen zijn niet zo groot."

Dirk Jan Huntelaar, Bronckhorst

CDA, lijsttrekker

Gelijk gebleven, 8 zetels

"Er hebben 298 mensen op ons gestemd, 2 procent. Dat is niet genoeg voor een zetel, het is net het kussentje op het pluche. Dronten is conservatief en behoudend. Het zou kunnen dat mensen het belang van ouderen niet zo zwaar laten tellen, maar ik denk eerder dat ze vertrouwen hebben in bestaande clubs. Ik ben van origine lid van 50 Plus. Binnenkort hebben we een vergadering met Jan Nagel, we kijken of we met de provinciale statenverkiezingen mee gaan doen."

Rhianna Gralike, Dronten

OPA, lijsttrekker

Niet in raad gekomen, 0 zetels

"Het is best een mooie uitslag, maar ik hou er toch een beetje een dubbel gevoel aan over. We hebben veel meer stemmen behaald dan de vorige keer. Maar in 2010 wisten we de derde zetel op het nippertje binnen te halen. Nu hebben we de vierde zeteltje net níet binnen gehaald. En bovendien zaten we er maar 32 stemmen vanaf om de grootste partij te worden. Maar goed, drie zetels is ook heel mooi. En omdat de grootste partij van zes naar vier zetels is gezakt, zijn wij eigenlijk de morele winnaar."

Mark van Oosterwijk, Goirle

Pro Actief Goirle, lijsttrekker

Gelijk gebleven, 3 zetels

"We hebben ons zetelaantal verdubbeld. Dus je zou zeggen: een mooi resultaat. Maar ik had toch verwacht dat we op drie zetels zouden uitkomen. Maar goed, twee zetels in een rechts bolwerk als Heiloo is natuurlijk toch een heel fraai anti-kapitalistisch resultaat. De lokale partij Heiloo 2000 is de grote winnaar, met zes zetels. Die hebben het initiatief. Vandaag ga ik in gesprek met hun voorman. Maar eerst heb ik een stukje gefietst. Want ik ben van die campagne flink moe geworden."

Willem Gomes, Heiloo

NCPN, lijsttrekker

Gewonnen, van 1 naar 2 zetels

"Helaas hebben we maar 1 zetel gehaald en niet de gehoopte 2. Er zijn hier twee nieuwe partijen, en die hebben meteen vier en vijf raadsleden. Bij 17 zetels blijft er dan niet meer zoveel over voor de rest. Zij hebben veel propaganda gemaakt dat ze het anders gaan doen, en daar zijn de mensen erg gevoelig voor. Ik geloof niet dat mensen vinden dat het CDA in Den Haag niet goed oppositie voert, het is echt die opmars van lokale partijen. Volgende week komen we bij elkaar, met de steunfractie."

Agnes Jonkhout, Meerssen

CDA, lijsttrekker

Gelijk gebleven, 1 zetel

"Zwaar teleurstellend. Acht jaar terug hadden we nog tien zetels. Het was een rare sfeer gisteravond: we waren met dertien partijen in het stadhuis. Alleen D66 juichte. De rest heeft óf verloren óf minder gewonnen dan gehoopt. Ik had al voor de verkiezingen besloten dat ik stop in de politiek. Ik ben vier jaar raadslid en twaalf jaar wethouder geweest. Dat is genoeg. Vertrekken met een klinkende overwinning is veel mooier natuurlijk. Maar met de PvdA komt het wel weer goed."

Edo Haan, Zoetermeer

Partij van de Arbeid, lijstduwer

Verloren, van 6 naar 4 zetels

Wouter Kurpershoek, Neerijnen

Voor Neerijnen, lijsttrekker

Gewonnen, van 0 naar 3 zetels

"Vannacht om half drie kreeg ik al een mail van de mannenbroeders van de SGP met de vraag om vandaag te komen praten. De SGP heeft het nipt van ons gewonnen: ze haalden zestig stemmen meer binnen dan wij. Maar ik ben zeer gelukkig met deze spectaculaire uitslag. Ik had in de aanloop naar de verkiezingen angstdromen dat we op nul zetels uit zouden komen. Het zijn er drie geworden. Er liggen nogal wat principiële verschillen tussen ons en de SGP, maar ik zie ons wel samen in een college zitten."

"De uitslag is geweldig, super. Jos van Rey, de oud-wethouder, heeft in zijn eentje 3000 stemmen gehaald, dat is nog nooit eerder vertoond. Als je altijd voor de burger klaarstaat, word je beloond. We zijn de grootste, maar ze gaan ons niet zo makkelijk in het college helpen, andere partijen hebben gezegd dat ze niet met ons willen samenwerken. Ik probeer de hele tijd de lijsttrekkers van andere partijen te pakken te krijgen, maar niemand neemt op. Zaterdag houden we een openbare vergadering."

Dré Peters, Roermond

LVR, lijsttrekker

Gewonnen, van 7 naar 10 zetels

"We zijn heel blij met de winst, en we vinden dat er recht moet worden gedaan aan de uitslag. De ChristenUnie is de grootste en wij willen dat die met de andere winnaars gaat praten over een nieuw college. Er leven hier 2400 kinderen in armoede. Als de SP in het stadsbestuur komt, dan moet er een actieplan komen om dat tegen te gaan. Daar valt met de CU vast over te praten, dat past programmatisch prima in haar straatje. Gisteravond bespraken we met het campagneteam de mogelijkheden."

Tjitske Siderius, Zwolle

SP, lijsttrekker

Gewonnen, van 3 naar 5 zetels

Anil Kumar, Den Haag

ChristenUnie/SGP, nummer 4

Gewonnen, van 0 naar 1 zetel

"Mijn gevoel is dubbel. We zijn blij dat we terug zijn in de raad, dat was de doelstelling en die is gehaald. Maar we hebben zoveel werk verricht, dat ik wel een tweede zetel had verwacht, zeker ook met het innovatieve project dat ik heb gedaan op internet. Morgen hoor ik hoeveel voorkeursstemmen ik had. Dat is moeilijk voorspelbaar. Ik ga door, zeker weten. Ik blijf me met hart en ziel inzetten voor de partij. We gaan vandaag de rollen verdelen. Dat hangt ook af van het aantal stemmen dat jezelf hebt gekregen."

"Stiekem hadden we op groei gehoopt, en het is hartstikke leuk dat dat ook is gelukt. Ik ben blij dat we in een stijgende lijn zitten. Ik denk dat het CDA zich landelijk in de oppositie goed heeft herpakt. Door compromissen te sluiten waren we onduidelijk geworden, nu gaan we voor de eigen punten. En het heeft vast geholpen dat ik een van de vier beste raadsleden was bij 'Pauw & Witteman' en de Volkskrant. Ik heb veel media-aandacht gehad. Gisteren hebben we met alle fractievoorzitters gepraat."

Anne Kuik, Groningen

CDA, lijsttrekker

Gewonnen, van 2 naar 3 zetels

"De uitslag valt tegen. Je ziet dat partijen die de verantwoordelijkheid nemen niet worden beloond, dat is jammer. Maar de economie trekt weer aan, deze verkiezingen komen eigenlijk te vroeg. Zelf heb ik 150 stemmen gekregen en daarmee heb ik de drempel gehaald. Ik ben van plek negen naar vijf gestegen. Maar de mensen boven me hebben ook voldoende voorkeursstemmen. Het verschil met nummer vier is maar vijf stemmen, dat is wel heel weinig. Vandaag kijken we hoe we verdergaan."

Tom de Kleer, Nieuwkoop

VVD, nummer 9

Verloren, van 4 naar 3 zetels

"Ik ben heel blij dat we terug zijn in de raad. Ons vorige raadslid is opgestapt, hij heeft nu twee zetels gehaald voor zijn nieuwe lokale partij. Als je kijkt naar de rest van het land, hebben we het nog goed gedaan. Ik denk dat de mensen in onze gemeente zich minder aantrekken van het landelijke beeld, zij zien de raadsverkiezingen echt als een lokale aangelegenheid. Bijna alle partijen zijn hier gelijk gebleven, en de opkomst is hoog. Gisteravond hebben we met de PvdA-leden de uitslagen bekeken."

Hilbert Moerman, Ommen

PvdA, lijsttrekker

Gewonnen, van 0 naar 1 zetel

"We zijn in Uden teruggegaan naar 1 zetel. Ik hoor dat ik na de wethouder wel voldoende voorkeursstemmen heb gehaald, maar ik denk dat het voor mij einde verhaal is. We zijn afgerekend op de landelijke politiek. Bij de campagne merkte je ook dat de mensen heel negatief zijn. Je bent een verlengstuk van Den Haag. Dat is toch wel frustrerend, het geeft een zure nasmaak. Gisteren was ik even gevlucht uit Uden. Ik ben naar een vriendin gegaan in Rotterdam en heb genoten van het mooie weer."

Asli Bolat, Uden

PvdA, nummer 3

Verloren, van 2 naar 1 zetel

Willem Beekman, Lochem

GroenLinks, nummer 3

Gelijk gebleven, 3 zetels

"GroenLinks heeft weer drie zetels gehaald, en ik ga ervan uit dat ik in de raad kom. De vorige keer kwamen we met moeite op 3 uit en toen was GroenLinks populair, nu zijn we niet populair en halen toch drie. Daar ben ik ontzettend blij mee. Landelijk zijn we zeventig zetels kwijt. Je kunt moeilijk zeggen dat dat winst is. We hebben nu een wethouder. Breekpunten zijn er wat mij betreft niet voor een nieuw college, we willen constructief zijn. Vandaag gaan we weer vergaderen."

Jenny Zerfowski, Almere

PVV, nummer 3

Gewonnen, van 8 naar 9 zetels

"We zijn met negen zetels de grootste partij geworden. We hebben precies het aantal van de vorige keer, maar tijdens de rit heeft een fractielid ons verlaten. Kabinetspartijen PvdA en VVD hebben beide verloren, ze zullen beter hun best moeten doen. Wij gaan ons uiterste best doen om in het college te komen, we zijn klaar om een wethouder te leveren. Het is belangrijk om niet aan de zijlijn te blijven, maar om te besturen. Nee, zelf blijf ik nog even in de Almeerse raad."

Zoë Kwint, Amsterdam

D66, nummer 2

Gewonnen, van 7 naar 14 zetels

"Er is hier gisteren wel historie geschreven. We zijn ontzettend blij. We konden het eerst niet geloven, langzaam daalt het besef in. We moeten nog even wennen aan het feit dat we nu met zo'n grote groep mensen bij elkaar zitten. Eerst stonden we op 16, nu komen we uit op 14, de definitieve uitslag volgt. Ik heb me niet beschikbaar gesteld als wethouder. Mijn focus ligt nu op de fractie, het is heel belangrijk dat dat goed gaat. Mijn collega's op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem zijn heel betrokken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden