Terug naar de driewieler

Als je niet meer veilig op de fiets kunt zitten, dan laat je je tweewieler gewoon ombouwen tot een driewieler.

Een man die een hartaanval had gehad, lukte het niet meer om recht op een tweewieler te blijven zitten. Hij slingerde en viel vaak om. Zijn zoon vroeg Anton Wiegers om hulp. "Ik bouwde zijn fiets om tot een driewieler zodat hij weer stabiel op de weg reed", zegt Wiegers van Altena Bike.

Bij zo'n ombouw verwijdert hij het achterwiel en monteert een zelf-ontwikkeld hulpframe aan het bestaande frame. De aandrijving van de twee kleinere achterwielen gaat gewoon via de trappers. Wel is er een extra tussennaaf nodig, die op dezelfde plek zit als vroeger het achterwiel.

Na die eerste ombouw stromen de vragen bij Wiegers binnen. "Ik krijg nu meerdere mails per week van ouderen die willen blijven fietsen, maar dat niet meer op een gewone tweewieler kunnen."

Laatst nog vroeg een man van in de tachtig om hulp; hij was eenzijdig verlamd geraakt na een attaque. "Hij reed op een elektrische fiets, maar viel vaak om. Daarna moest hij zich door 'snotneuzen', zoals hij het noemde, weer op laten tillen. Dan is zo'n driewieler een uitkomst. Voor veel ouderen is het een doemscenario om minder mobiel te zijn. Deze man fietst op de driewieler nu vaak nog in drie etappes vanuit Leiden naar zijn zoon in Twente."

Er zijn al jaren driewielers te koop, maar het bijzondere van Wiegers' aanpak is dat hij de fietsen van klanten ombouwt. Ze zijn immers vaak gehecht aan hun eigen fiets. "Mensen vinden het zonde om een tweewieler weg te doen. Bovendien vinden ze het een veel minder grote stap om hun eigen fiets om te laten bouwen dan om een geheel nieuwe driewieler te kopen."

Wiegers studeerde vliegtuigbouwkunde en bouwt al veertig jaar lang muziekinstrumenten, onder meer concertgitaren. Hij raakte gefascineerd door de fiets toen hij in 1998 met zijn vrouw op een ligfiets naar Santiago de Compostela wilde gaan. De bestaande exemplaren voldeden niet. "Die waren bijvoorbeeld niet comfortabel genoeg. Ik wilde geen pijn in mijn rug. Daarom maakte ik er een met een iets hogere zitting, een soort fietsleunstoel."

Ook daarna volgden veel aanvragen. Onder meer van een blinde man in Canada. "Hij wilde met zijn tocht door dat land geld inzamelen voor een goed doel. Ik maakte een tandem, waarbij de fietsers met de ruggen tegen elkaar zitten. Diegene die kan zien kijkt uiteraard naar voren. Ze drijven beide hun eigen wiel aan en kiezen ook zelf een versnelling. Dat was ook een mooi project. Ik hoef geen gewone tweewieler te bouwen, die zijn er al genoeg. Het zijn dit soort mooie vragen die mij uitdagen om nieuwe fietsen te ontwerpen." De driewielers, genaamd Opus-3, kosten rond de 1500 euro inclusief montage.

Meer info: driewielers-altena.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden