Terug in de Schilderswijk

null Beeld Trouw / Sander Soewargana
Beeld Trouw / Sander Soewargana

Een half jaar geleden moest Trouw een verhaal over de Schilderswijk intrekken. Morgen doen we het nog een keer over, en deze keer goed, met een speciale bijlage over de Haagse wijk. Hoofdredacteur Cees van der Laan legt alvast uit hoe de bijlage tot stand is gekomen.

"Mijn hele leven woon ik in de Haagse Schilderswijk, en tóch bestaan hier werelden die ik niet ken." Het was een zin die bleef hangen, die avond in januari van dit jaar, toen de hoofdredactie van Trouw op bezoek was bij een delegatie van inwoners van deze in alle opzichten bijzondere buurt.

Ze hadden de krant een open brief geschreven, als reactie op wat de 'bronnenaffaire' is gaan heten. Voormalig Trouw-verslaggever Perdiep Ramesar had twee jaar eerder in een artikel een deel van hun buurt als 'Sharia Driehoek' neergezet. Omdat de bronnen voor dit verhaal niet verifieerbaar waren, was de hoofdredactie genoodzaakt (ook) dit artikel terug te trekken. Het gewraakte stuk bleek destijds het startsein van een lange, onrustige periode, schreven de bewoners. Met veel internationale pers, Kamervragen en ministers op werkbezoek. En de wijk bleef nu met een kater achter. Daarover ging het die avond.

Na uitleg en excuses, kwam het gesprek op de 'waarheid van de Schilderswijk'. Het artikel was teruggetrokken vanwege de louter anonieme bronnen, maar was daarmee de inhoud van het verhaal dat een buurtleven van orthodoxe islam beschrijft, ook onjuist? Wel als daarmee de hele wijk als 'kalifaat' wordt weggezet, was het algemene oordeel. Maar betekent dat ook dat zulke tendensen niet voorkomen? Daar was die zin weer: er bestaan in de Schilderswijk werelden die zelfs inwoners die in de buurt geboren zijn niet kennen. Die opmerking prikkelde ons journalistieke gevoel. Zou het mogelijk zijn opnieuw naar de Schilderswijk te kijken, met een open blik, breder en dieper dan we eerder deden? Niet als een goedmakertje aan de buurt, maar in een poging antwoord te krijgen op de vraag: wat is de Schilderwijk dan wel?

In de bijlage die deze vrijdag bij de krant zit, doen we verslag van onze zoektocht. Redacteuren van Trouw ploegden talloze rapporten door die over de Schilderswijk zijn opgesteld, doken in de statistieken, onderzochten de geschiedenis van de buurt. Ze verzamelden meer dan honderd uur aan interviews met bewoners, werkers, deskundigen en bestuurders, van wie de meesten onder naam hun verhaal wilden doen. En, misschien nog belangrijker: de verslaggevers 'proefden' de buurt. Ze slenterden door de straten, hingen in de parken, zaten in de koffiehuizen, eettentjes en restaurants.

'Slechte cijfers'
Ontegenzeggelijk is de Schilderswijk een buurt met 'slechte cijfers'. Er is méér armoede, méér werkloosheid, méér criminaliteit en ook méér ongezondheid dan in andere Haagse wijken. De buurt is vergelijkbaar met andere achterstandswijken in grotere Nederlandse steden, maar is ook uniek als het gaat om de omvang en diepte van de problematiek, de geschiedenis die deze kent, en de ligging: in Den Haag, de meest gesegregeerde stad van Nederland.

De Schilderswijk heeft een bevolking die voor meer dan 90 procent allochtoon is, en uit 110 nationaliteiten bestaat. Als die diversiteit wordt gekoppeld aan de cijfers, is het een wonder dat het nog zo goed gaat in deze buurt. Dat moet ook gezegd. Ondanks het feit dat zoveel mensen, met zoveel culturen, opeengepakt wonen in het armste stukje Nederland, is de Schilderswijk een bruisende wijk waar zonder noemenswaardige incidenten de meeste bewoners proberen een volgende sport op de economische ladder te bereiken. Het aantal zelforganisaties is enorm, ook het aantal vrijwilligers dat zich onbezoldigd inzet voor een ander.

De Schilderswijk is als een ui, en onze verslaggevers hebben de afgelopen maanden geprobeerd deze schil voor schil te pellen. Of ze tot de kern zijn gekomen, is moeilijk te bepalen - als dat de Schilderswijkers zelf al niet lukt. Toch brengt deze bijlage lezers dichter bij de waarheid, of in elk geval de werkelijkheid van alle dag. Die werkelijkheid is complexer en omvangrijker dan wij twee jaar geleden beschreven. Radicalisme komt voor, maar een 'Sharia Driehoek' troffen we niet aan. Armoede wel, maar tegelijkertijd is de wijk een smeltkroes van hoop en optimisme.

Mocht u een keer in de buurt zijn: wandel vanaf Station Hollands Spoor naar de grote Haagse Markt, dwars door de buurt. Ik wil het iedereen aanraden om er gewoon eens te gaan kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden