TERUG DAT LINTJE!

Mensen die gewoon hun werk doen, krijgen daarvoor betaald. Mensen die iets heel bijzonders doen, krijgen daarvoor soms helemaal niets. Daar staat tegenover dat als de Koningin jarig is díé mensen een lintje kunnen krijgen. Hun goede werken worden gezien.

INEKE NOORDHOFF

Mensen die op bijzondere wijze hun werk doen, krijgen daarvoor wat extra's van de baas. Een bonus, een prestatie-opslag, winstuitkering of in hedendaags Nederland: wat opties.

Vorig jaar wist Nederland daar nog niets van: bijna geen enkel bedrijf meldde in het jaarverslag of er bonus-opties waren uitbetaald en hoeveel. In het kader van nieuwe regels voor fatsoenlijk ondernemersbestuur geven veel bedrijven dit jaar wel informatie over de douceurtjes.

Van de bedrijven die openheid verschaften, had verzekeraar Aegon het meest te vieren. In oktober vorig jaar kreeg drs. K. Storm, voorzitter van de raad van bestuur van Aegon, 50 000 opties. Hij mag daarvoor tot 2002 50 000 aandelen Aegon kopen voor 153 gulden per stuk (de koers in oktober vorig jaar). Of dat een goeie deal is, ligt eraan wanneer hij de opties verzilvert. Deed hij dat onlangs, toen Aegon omhoog gespoten was naar 288,50 gulden, dan had hij 7 miljoen kunnen innen voor zijn goede diensten in 1997. Liet hij dat moment passeren, dan is er inmiddels al weer ruim een miljoen vanaf gebladderd.

Een miljoentje meer of minder, voor Storm maakt het niet veel uit. Die was pas echt verguld toen hij gisteren door minister Zalm werd geridderd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

Beloond voor zijn goede diensten in de maatschappij, de verzekeringsbranche en het eigen bedrijf. De onderscheiding ging vergezeld van de vriendelijke groeten van Financiën - het ministerie dat onbeheerste zelfverrijking met behulp van opties volgend jaar wil gaan aanpakken.

Namens alle vrijwilligers voeg ik me bij de oproep van Henk Krul van FNV Bondgenoten: heren (dames doen op dat niveau doorgaans nog niet hard mee), incasseer uw goudgerande opties en boek de winst over aan de Oranje-verenigingen. En anders: terug dat lintje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden