Terschelling vreest mogelijke gasboringen in Noordzee

Het strand van Terschelling. Beeld anp
Het strand van Terschelling.Beeld anp

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.

Redactie

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling. Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Demonstreren
Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. 'Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen.'

Een groepje tegenstanders hield gisteren een korte demonstratie in de haven van het eiland. 'Je mag op Terschelling bij wijze van spreken nog geen konijntje doodschieten vanwege de beschermde status. Het is nota bene een Natura2000-gebied en dan zal zo'n olie- en gasbedrijf hier wel mogen gaan boren?', zegt Annet van Essen van actiecomité Gas(t)vrijTerschelling in de krant. Volgens haar wordt er onder meer gesproken over een boorlocatie op land bij het dorp Hoorn, waar drie tot vijf boorputten zouden komen.

Overleg
Tulip Oil zelf zegt dat het wil doorgaan met de plannen. 'Er ligt nog niets vast, alle vergunningen moeten nog worden verstrekt', zegt Joost den Dulk van Tulip Oil in de krant. 'De bewoners en andere belanghebbenden komen nog aan het woord.'

De actiegroep is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Bezwaren tegen eventuele gasboringen zijn volgens Van Essen onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen.

Opheldering
GroenLinks wil opheldering over de plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. 'Als het kabinet net zoveel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en om meer energie schoon op te wekken, dan hebben we dat gas helemaal niet nodig', aldus GroenLinks-leider Bram van Ojik.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden