Terschelling opgeschrikt door plannen gasboring

Terschelling, met links de Waddenzee en rechts de Noordzee. Beeld Siebe Zwart/HH
Terschelling, met links de Waddenzee en rechts de Noordzee.Beeld Siebe Zwart/HH

Een Nederlands bedrijf wil in zee vlakbij Terschelling naar gas boren. Op het eiland is grote ontrust ontstaan over de plannen. Enkele mogelijke boorlocaties liggen op het eiland zelf. En Terschelling heeft een beschermde status.

Joop Bouma

Tulip Oil wil in de Noordzee, op drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling, aardgas winnen uit een diep gelegen bel waarin mogelijk twee tot vier miljard kubieke meter zit. Het bedrijf sluit niet uit dat er ook op het eiland boortorens komen; er zijn drie mogelijke locaties.

Er wordt al een jaar gewerkt aan de plannen, maar volgens actiecomité Gas(t)vrijTerschelling zijn de plannen pas afgelopen week in volle omvang naar buiten gekomen. "Wij begrijpen niet waarom dit onder de pet is gehouden", aldus Annet van Essen van het actiecomité. Een groepje tegenstanders hield gisteren een korte demonstratie in de haven.

Klankbordgroep opgeheven
Een klankbordgroep van eilandbewoners, ingesteld door Tulip Oil om het draagvlak voor boringen te peilen, heeft zichzelf gisteren opgeheven vanwege 'de recente emoties', aldus een verklaring. Voorzitter van die klankbordgroep was Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome, maar ook eigenaar van milieu-adviesbureau IMSA in Amsterdam.

Van Dieren, die een huis heeft op Terschelling, wordt belangenvermenging verweten. De milieuman waarschuwde immers decennialang voor het opraken van fossiele bronnen en de noodzaak van een transitie naar een duurzame energievoorziening. "Ik ben door Tulip Oil ingehuurd om te kijken of de partijen op een lijn zijn te krijgen. We willen dat het eiland financieel of anderszins zou worden gecompenseerd, als de plannen onverhoopt zouden doorgaan."

Van Dieren zegt dat hij tegenstander is en blijft van gaswinning op het eiland. Over boringen op zee zou voor hem onder voorwaarden te praten zijn, mits er voldoende waarborgen worden getroffen.

'Niet aardig'
Van Dieren legde gisteren zijn voorzitterschap van de klankbordgroep neer. Hij voelt zich door eilandbewoners geïntimideerd. "Ze wilden bij mijn huis komen demonstreren. Terschellingers zijn niet altijd even aardig voor elkaar."

Ook de Waddenvereniging is boos. Uit een door IMSA opgesteld 'basisdocument', dat door de gemeente Terschelling openbaar werd gemaakt, kan worden opgemaakt dat de vereniging met nog een aantal landelijke natuurorganisaties als partner betrokken zou zijn bij de besprekingen in de klankbordgroep. "Er werd gesuggereerd dat er wordt gewerkt aan een convenant met de Waddenvereniging over deze gaswin­ning. Dat is dus klinkklare onzin", aldus directeur Arjan Berkhuysen.

Zoveelste aanslag
"Ook wij maken ons grote zorgen. Dit is de zoveelste aanslag op het Waddengebied, dat nota bene op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Bij Schiermonnikoog en Ameland wordt al naar gas geboord; staatssecretaris Dijksma heeft vergunning gegeven voor zoutwinning onder het wad en nu moet er ook nog gas worden gewonnen op Terschelling."

We hebben sterk de indruk dat er driftig wordt gezocht naar alternatieven voor de teruglopende gaswinning in Groningen. De Waddenzee is kennelijk aan de beurt."

De provincie Fryslân heeft Tulip Oil laten weten niet te willen meewerken aan boorplannen op of bij Terschelling.

Maar omdat de vergunning van het ministerie van economische zaken komt, heeft Fryslân alleen een adviserende rol. Tulip Oil zelf zegt dat het 'in dialoog met bewoners en belanghebbenden' wil doorgaan met de plannen.

Vandaag in Trouw: Het wachten is op de boortorens

null Beeld TR
Beeld TR

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden