Terschelling machteloos tegen plan gaswinning

REPORTAGE | Op een drukbezochte bewonersavond werd duidelijk dat Tulip Oil doorgaat met het voorbereiden van gaswinning. Het Rijk beslist uiteindelijk.

JOOP BOUMA

Tulip Oil, het bedrijf dat bij Terschelling gas wil winnen, heeft nog geen enkel officieel papiertje om aan de gang te gaan, maar als het zo ver is, hebben de provincie Fryslân en Terschelling vrijwel geen mogelijkheden om het boren tegenhouden. Het Rijk, in dit geval VVD-minister Kamp van economische zaken, beslist. Want delfstoffen zijn van de staat en gaswinning is een zaak van nationaal belang.

Dat was samengevat de boodschap die CDA-wethouder Klaas van der Wielen gisteravond aan 300 ongeruste eilanders overbracht. Zeker honderd inwoners van Terschelling konden niet meer in de zaal, geen stoel meer vrij. Burgemeester Bert Wassink (GroenLinks) besloot een tweede informatieavond uit te schrijven. Vanavond is er een herkansing.

Er is veel onrust op Terschelling over de plannen van Tulip Oil. Een petitie tegen de gaswinning is al door 4000 mensen getekend. Het jonge bedrijf wil een betrekkelijk klein gasveld in de Noordzee leeghalen. Een deel van het gas zit onder het eiland, bij Hoorn. Nog onduidelijk is hoe het gas moet worden opgepompt, vanaf zee of vanaf land. Er zit ongeveer 2,5 tot 4,5 miljard kubieke meter gas in het veld. Het aardgas bevat ook veel broeikasgas CO2, ongeveer 500 miljoen kubieke meter, dat moet worden afgevangen of terug geïnjecteerd in de bodem. Maar uitstoot in de atmosfeer is ook een mogelijkheid, aldus het bedrijf.

Wethouder Van der Wielen maakte duidelijk dat Terschelling zich nu niet voor of tegen winning wil uitspreken, "omdat wij aan de onderhandelingstafel willen blijven, zodat het geluid van Terschelling wordt gehoord". Eerder besloot de provincie al niet meer te willen meewerken aan booractiviteiten in de provincie, ook niet in het Waddengebied.

Uit de zaal werd onder klaterend applaus aangedrongen op een standpunt van de gemeente. "De gemeente moet stelling nemen. Milieu en gasboringen gaan niet samen." De gemeenteraad van Terschelling wil volgende week een uitspraak doen. "Wij weten voldoende", aldus PvdA'er Christa Oosterbaan. Wethouder Teun de Jong (PvdA) toonde zich blij met die aankondiging. "We moeten onze rol als gemeente claimen."

Woordvoerder Joost den Dulk van Tulip Oil beloofde de eilanders dat zijn bedrijf vanaf nu "transparant en open" zal zijn over de plannen. Op het eiland was wrevel ontstaan over 'een klankbordgroep' waarin bewoners al sinds 2013 overleg hebben gevoerd over de plannen van Tulip Oil. De groep zou hebben gesproken over de manier waarop Tulip Oil eventueel Terschelling zou gaan compenseren voor de overlast en de milieuschade van gaswinning. Den Dulk repte in zijn openingstoespraak met geen woord over de klankbordgroep. "Maar onze activiteiten moeten uiteindelijk wel maatschappelijk aanvaard zijn op Terschelling. Het plan moet wel draagvlak hebben." En als dat er niet is, vroeg een bewoner. Den Dulk: "Draagvlak is belangrijk, maar het is niet het enige criterium voor het project."

Veel zorg is er onder de bevolking over de effecten van gaswinning op het toerisme. Ook dat zal worden onderzocht.

undefined

Onderzoek naar risico op verzakkingen en trillingen

Aardgaswinning bij Terschelling zal - als alle vergunningen rond zijn - niet voor 2017 of 2018 kunnen beginnen.

Komende zomer neemt de minister van economische zaken waarschijnlijk een beslissing over een vergunning die Tulip Oil het recht moet geven op het winnen van aardgas in het gebied. Daarna volgt nog een langdurig vergunningstraject, waartegen beroep mogelijk is van bewoners en belangenorganisaties.

Ook de milieu-effecten worden onderzocht. Volgens Tulip Oil, het bedrijf dat bij Terschelling wil gaan boren, wordt op dit moment nagegaan wat de risico's zijn op bodemdaling en bodemtrillingen. "Als dat onderzoek klaar is, zullen we dat meteen met de bewoners delen", aldus woordvoerder Joost den Dulk. Tulip Oil denkt zeker twintig jaar actief te zullen zijn in het gebied.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden