reportage

Terschelling houdt het hoofd koel: ‘Windkracht 9 is voor ons een briesje’

Vrijwilligers ruimen het strand van Terschelling op. Beeld Kees van de Veen
Vrijwilligers ruimen het strand van Terschelling op.Beeld Kees van de Veen

Op Terschelling schrikken ze niet van een Beaufortje meer of minder. Wel vrezen de eilanders dat de storm van dinsdag opnieuw overboord geslagen spullen het strand opblaast.

Een harde noordwester blaast door de Torenstraat van West-Terschelling. De winkels zijn uitgestorven aan het eind van deze maandagmiddag. Bij de Hema verschuiven medewerkers vlak voor sluitingstijd een rek kleren. De kussens op de houten banken op de terrassen zijn onbezet. 

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De lichtjes in de grote kerstboom aan de voet van vuurtoren Brandaris zwiepen zachtjes heen en weer. De schotten die in de coupures worden geschoven staan klaar achter de stenen muur bij de haven. Een bordje waarschuwt: niet parkeren in verband met hoog water. Maar er staan nog diverse auto’s geparkeerd. “Die staan morgen allemaal in het water”, voorspelt een badgast die zijn hond uitlaat. 

Windkracht 9 is een briesje

In grandcafé Zeezicht is het stil. Medewerker Alwin Rozendal ruimt de laatste spullen op de bar op. “Die schotten staan standaard klaar”, zegt hij nuchter. “’s Winters zijn we gewend dat de kade een paar keer onderloopt. Windkracht 9 is voor ons een briesje.” Over de voorspelde storm maken ze zich op het eiland niet echt druk, weet Rozendal. Zorgen zijn er wel over wat de wind in combinatie met springtij voor de containers in zee betekent. De angst bestaat dat de storm dinsdag opnieuw spullen het strand zal opblazen. Rozendal is vooral ongerust over het piepschuim op de stranden. “Het breekt snel af en ligt nu al deels onder het zand. In feite zou je al het zand moeten afgraven en zeven.” 

Onbegonnen werk. Het losraken van de containers is een regelrechte ramp, vindt hij. “De Nederlandse staat beseft dat niet, maar wij hier wel. De Waddenzee is Unescogebied en daar zijn we heel zuinig op.” Als hij kilometers hardloopt over het strand, raapt hij steevast de rotzooi op die hij onderweg tegenkomt. “Mijn rugzakje is dan altijd vol.” En dat doen alle eilanders: troep meenemen van het strand, weet hij.

Rijkswaterstaat wil zo snel mogelijk beginnen met het bergen van de 220 gelokaliseerde containers, die op zo’n 25 meter diepte liggen, meest in vaargeulen. “Maar we moeten eerst de storm afwachten. De staat van de containers monitoren we continu”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Als een olieramp

Waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren (VVD) van Ameland wil dat de containerramp in dezelfde categorie valt als een olieramp. Daar pleitte hij dit weekend voor bij de directeur-generaal van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. Het voordeel is volgens hem dat de rijksoverheid dan de regie neemt bij het verhalen van de schade. “Een departement kan dat veel sneller dan vier Waddenzeegemeenten.”

Gisteren werd bekend dat de aansturing van de opruimactie en het bergen van de containers gecentraliseerd wordt. Voorzitter Ferd Crone van de Veiligheidsregio Fryslân, tevens burgemeester van Leeuwarden, verklaart dat er mede als gevolg van de verwachte storm een draaiboek wordt gemaakt. Daarbij worden, behalve Rijkswaterstaat en duikers, ook de burgemeesters van de Waddengemeentes aan de vaste wal betrokken.

Lees ook:

Lessen trekken is nog moeilijk in een Waddenzee vol containers

Moet het scheepsvervoer anders ingericht? Containers staan al heel stevig op de schepen die ze vervoeren, zegt expert Frans Waals.

Erg die containerramp, ‘maar de plastic soep is veel erger’

Het is natuurlijk rampzalig, 270 volle containers die in één keer van een schip kukelen. Vindt ook wetenschapper Jan Andries van Franeker. Maar de aandacht voor de milieueffecten van dit incident leidt volgens hem te veel af van een groter probleem: alle plastic die al decennia in oceanen dobbert.

Nederland bereidt zich voor op de storm, dijkbewaking ingezet

Een zware ochtend- en avondspits, code geel voor de kustprovincies en kans op onderlopende kades. De eerste storm van het jaar komt eraan. In combinatie met springtij leidt dat dinsdag in de loop van de dag waarschijnlijk tot verhoogde waterstanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden