'Terroristen' van de media riskeren de doodstraf

In zijn pogingen om te verhinderen dat buitenlandse pottenkijkers over een paar maanden getuige zijn van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe, is president Robert Mugabe opnieuw een stap verder gegaan. Ditmaal zijn buitenlandse journalisten het doelwit.

KAAPSTAD - Zes correspondenten, van onder meer persbureau AP en de Britse kranten The Guardian en The Independent, zijn door de regering gebrandmerkt als 'terroristen' omdat ze op de hand van de oppositie zouden zijn. Mugabe beroept zich erop dat hij hetzelfde doet als zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush. ,,We zijn het eens met president Bush dat iedereen die op enige wijze terroristen financiert, onderdak geeft of verdedigt, zelf een terrorist is. Deze journalisten verdraaien niet alleen de feiten, maar helpen terroristen'', stelt Mugabe's woordvoerder.

Doordat de zes correspondenten nu op een 'zwarte lijst' staan, lopen ze volgens de nieuwe veiligheidswet het risico te worden veroordeeld tot levenslange cel of zelfs de doodstraf. Volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen is Zimbabwe ,,een van de ergste landen in Afrika voor binnenlandse en buitenlandse journalisten. De regering bedenkt telkens nieuwe regels om de onafhankelijke pers de mond te snoeren en buitenlandse journalisten te dwingen te vertrekken.''

Sinds begin dit jaar zijn twintig Zimbabwaanse journalisten gearresteerd en drie correspondenten uitgezet. Het enige onafhankelijke dagblad Daily News werd getroffen door een bomaanslag. Ook heeft de regering met het oog op de verkiezingen in maart strenge visumeisen opgesteld voor buitenlandse journalisten. Onder andere The New York Times en The Washington Post zijn al visa geweigerd; veel andere journalisten wachten vergeefs op toestemming.

De enige manier om nog verslag te kunnen doen uit Zimbabwe, is door illegaal binnen te komen als toerist, terwijl het werk met de dag gevaarlijker wordt. ,,Ik werd op een politiebureau aangevallen door aanhangers van de regering, terwijl de politie toekeek. Er is absoluut geen veiligheid voor journalisten'', zegt een ex-correspondent die Zimbabwe nu voor gezien houdt.

Basildon Peta, de Zimbabwe-correspondent voor de Independent, zegt zich echter niet te laten afschrikken doordat zijn naam op de zwarte lijst staat. ,,Ik zal doorgaan met het melden van de waarheid, ook al krijg ik nu dagelijks doodsbedreigingen. Vanochtend vond ik een doos munitie voor mijn voordeur.''

Washington en Londen hebben geprotesteerd, maar Mugabe zalzich daar weinig van aantrekken. Dat buitenlanders onwelkom zijn bij de verkiezingen in maart, ondervond ook een hoge EU-delegatie vrijdag. Toen Louis Michel, Chris Patten en Javier Solana in een gesprek met Mugabe eisten dat hij EU-waarnemers zou toegelaten, ontstak de bejaarde Zimbabwaanse president in woede.

,,Hij riep dat ze zich erbuiten moesten houden, en liep de kamer uit. De delegatie zat enkele seconden vastgelijmd aan de stoelen. Ze konden niet geloven wat er was gebeurd'', aldus een anonieme regeringsfunctionaris. Volgens een westerse diplomaat waren de EU-leiders 'geschokt'. ,,Zulk gedrag verwacht je niet van een staatshoofd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden