Terroristen mogen geen kans krijgen in het Colosseum

In Italië zit de schrik er goed in. Nu zijn wij aan de beurt, denken velen na de bomaanslagen in Londen. Er zitten immers drieduizend Italiaanse soldaten in Irak, Italië is een trouwe bondgenoot van de VS en het land is verschillende keren op websites bedreigd. De minister van binnenlandse zaken maakte het er niet beter op door te zeggen dat ' het terrorisme op de deur van Italië klopt'. De Italianen vragen zich dan ook angstig af: waar zullen ze toeslaan? In Rome, symbool van het christendom? Of in de financiële hoofdstad Milaan? In de metro of op het station?

De minister van cultuur wil de ontelbare musea en cultuurschatten beter gaan beschermen. Rocco Buttiglione (de man die geen eurocommissaris werd) sluit niet uit dat kwaadwillenden aanslagen willen plegen op druk bezochte symbolen als het Colosseum, de toren van Pisa, de Romeinse opgravingen in Pompeji of de topkunst van Michelangelo in het Uffizi te Florence. ,, Begrijp me niet verkeerd, ons culturele erfgoed en al onze musea zijn veilig. Maar we moeten ze nog veiliger maken.” Wanneer en hoe dat gaat gebeuren wil de minister niet zeggen. Maar hij laat doorschemeren dat hij de miljoenen toeristen nog deze zomer graag door metaaldetectoren ziet gaan en ze wil verbieden hun tassen en rugzakken ooit nog mee naar binnen te nemen. De boel zou constant in de gaten moeten worden gehouden door meer agenten en camera's. Een mooi streven. Maar volgens een vakbondsman absoluut niet realistisch. ,, Elk plan stuit op het gebrek aan personeel. Controles bij de ingang? We komen duizenden bewakers tekort! Alleen al in Pompeji bijna vijfhonderd.” En ook de bazin van de Galleria Borghese, het Romeinse museum dat vol staat met kunstwerken van grootheden als Caravaggio en Bernini, is sceptisch. ,, Ik zit sinds 11 september 2001 op metaaldetectoren te wachten. Maar vanwege bureaucratische en vakbondskwesties zijn ze er nog steeds niet. Want niemand kan besluiten wie verantwoordelijk is voor die dingen en wie ze moet bedienen.” Ondertussen is de regering het met veel moeite eens geworden over nieuwe antiterreurmaatregelen. Verdachten kunnen langer vastgehouden en makkelijker uitgezet worden, illegalen die een terroristisch netwerk opsporen kunnen als premie een verblijfsvergunning krijgen, er komt meer controle op telefoon-en e-mailverkeer en het hele transportsysteem moet beter beveiligd worden.

De kleine, rechtse Lega Nord eiste met veel bombarie - de verkiezingen van volgend jaar zijn in zicht - dat het verdrag van Schengen opgeschort wordt. Ook wilde de partij dat van verdachten ook zonder hun toestemming spuug of haren kunnen worden verkregen om DNA-onderzoek te doen. Alleen die laatste eis is uiteindelijk ingewilligd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden