Terroristen Istanbul waren Rus, Oezbeek en Kirgiziër
De drie zelfmoordterroristen die dinsdagavond een aanslag pleegden op de luchthaven Atatürk in Istanbul waren een Oezbeek, een Rus en een Kirgiziër. Dit hebben Turkse regeringskringen vandaag laten weten. Het dodental van die aanval op het vliegveld steeg vandaag tot 43.
In verband met de verwoestende terroristische aanslag hield de Turkse politie in Istanbul vandaag dertien verdachten aan. Antiterrorisme-eenheden deden op zestien plaatsen invallen in de stad, in de drie volkswijken Pendik, Basaksehir en Sultanbeyli. De arrestanten zouden uit kringen komen van Islamitische Staat (IS). Onder hen zijn drie buitenlanders, meldden staatsmedia.
Ook in de stad Izmir hield de politie razzia's gericht tegen mogelijke cellen van IS. Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn hierbij negen vermoedelijke militanten aangehouden, die in contact stonden met IS-strijders in Syrië. Zij worden verdacht van de financiering, werving en het verstrekken van logistieke steun aan de soennitische terreurgroepering.
De invallen kwamen twee dagen na de aanslag op de luchthaven Atatürk. Het dodental is inmiddels gestegen tot 43, zo heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken Afkan Ala vandaag laten weten. Onder de doden zijn negentien buitenlanders. Eerder sprak de regering van dertien buitenlandse slachtoffers. Bijna 240 mensen raakten gewond.
De daders van de aanslag blijken afkomstig te zijn uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië, meldde een Turkse regeringsfunctionaris vandaag.
De regering in Moskou kon niet bevestigen dat een van de aanvallers een Russische onderdaan is, en mogelijk uit Dagestan zou komen. "We hebben geen informatie over de mogelijke betrokkenheid van een Russische staatsburger'', zei een Kremlin-woordvoerder tegen persbureau Interfax.
Oezbekistan, Kirgizië en de zuidelijke Russische deelrepubliek Dagestan die grenst aan Tsjetsjenië, zijn overwegend islamitisch en maakten ooit deel uit van de Sovjet-Unie. Rusland voerde twee oorlogen tegen separatisten en islamitische strijders in Tsjetsjenië sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Veel extremisten uit de Zuid-Russische Kaukasus-republieken en Centraal-Azië hebben zich aangesloten bij IS in Syrië en Irak.