Terrorist stuurde zijn manifest kort voor de aanslagen naar de premier van Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern troost een vrouw bij een bezoek aan de Kilbirnie moskee in Wellington, waar bloemen worden neergelegd voor de slachtoffers van de aanslag in Christchurch. Beeld AP
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern troost een vrouw bij een bezoek aan de Kilbirnie moskee in Wellington, waar bloemen worden neergelegd voor de slachtoffers van de aanslag in Christchurch.Beeld AP

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft laten weten dat ze het manifest van de terrorist negen minuten voor de aanslagen op de moskeeën in Christchurch ontving. Ze zegt dat de veiligheidsdiensten daarna zo snel mogelijk hebben gehandeld. Bij de aanslagen kwamen 50 mensen om het leven.

‘We hadden niet eerder kunnen ingrijpen. Er stonden geen details in de brief. Ook geen locatie’, aldus de premier tijdens een persconferentie. ‘Bovendien hebben we binnen 36 minuten iemand opgepakt. Op het moment dat we er iets aan konden doen, kwamen er al meldingen binnen bij het alarmnummer.’

Volgens de premier hebben nog dertig mensen vrijdag het manifest van de 28-jarige Brenton Tarrant ontvangen, waaronder diverse media en het toerismebureau.

Nog 12 gewonden kritiek

Van de 36 mensen die met schotwonden in verschillende ziekenhuizen worden verzorgd, verkeren er nog 12 in levensgevaar. Een van hen betreft een 4-jarig meisje dat naar een kinderziekenhuis in Auckland is overgebracht.

Voor de familie en vrienden van de dodelijke slachtoffers is het nu wachten tot de lichamen worden vrijgegeven: dat zal ten vroegste zondagavond (lokale tijd) gebeuren, al waarschuwde de premier de rouwende families dat nog niet alle lichamen kunnen worden vrijgegeven. Ardern hoopt dat uiterlijk woensdag alle lichamen terug bij hun families zijn. Volgens islamitisch gebruik moeten de lichamen zo snel mogelijk na het overlijden worden begraven.

Aangenomen wordt dat alle slachtoffers moslims zijn. Velen van hen kwamen als immigranten naar Nieuw-Zeeland. Hun families zijn voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Bangladesh, Maleisië, Afghanistan, Egypte, Saoedi-Arabië, India en Fiji. Definitieve gegevens over de herkomst van de slachtoffers zal de politie pas vrijgeven wanneer alle lichamen zijn geïdentificeerd.

Aanscherping wapenwet

Ardern bevestigde verder dat Nieuw-Zeeland de wapenwetten zal gaan aanscherpen. ‘Dit moet ik eerst met mijn kabinet bespreken, maar we handelen zo snel als we kunnen.’ Ook zei ze dat er constante politiebewaking komt bij moskeeën gedurende openingstijden en dat er opnieuw zal worden gekeken naar lijsten met mensen die een risico vormen en in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdiensten.

De dader wordt volgens de premier waarschijnlijk berecht in Nieuw-Zeeland, ook al is hij Australisch.

Lees hier meer over de aanslagen op de moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Lees ook:

Wat dreef de schutter in Christchurch?

De terrorist die in Nieuw-Zeeland tientallen mensen doodschoot, had een afkeer van immigratie en een verlangen naar etnische puurheid.

Premier: dit is een aanval op Nieuw-Zeeland als multiculturele samenleving

“‘They are us.’ De aanval op hen is een aanval op ons”, zei Jacinda Ardern na de aanslagen. Een korte analyse van haar toespraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden