Terrorist met twee paspoorten verliest er één

Franse minister opgestapt omdat ze niet kon leven met afpakken Franse nationaliteit

SANDER BECKER

Vlak nadat de Franse minister van justitie Christiane Taubira gisterochtend was opgestapt, presenteerde premier Manuel Valls het wetsvoorstel waar Taubira niet mee kon leven. Het streven om terroristen met een dubbele nationaliteit het aangeboren Franse staatsburgerschap te ontnemen, vindt ze principieel onaanvaardbaar.

Taubira uitte bij herhaling haar bezwaren tegen het plan. In december verkondigde ze zelfs dat het was afgeblazen, maar ze werd al snel teruggefloten door de premier. Deze maand deed ze het wetsvoorstel nog eens af als 'onwenselijk', en de gedachte dat het iets zou uithalen tegen terreur noemde ze 'volkomen belachelijk'. Als een minister zo'n moeite heeft met een wetsvoorstel, kan zij het niet door het parlement loodsen, besefte premier Valls. Daarom nam hij het dossier zelf maar op zich.

Op dit moment is het bij genaturaliseerde terroristen met een dubbele nationaliteit al mogelijk om het Franse paspoort af te pakken. Nieuw is dat dit straks ook kan bij geboren Fransen met een tweede nationaliteit. Iedereen die in Frankrijk wordt geboren, krijgt die Franse nationaliteit. Dit droit du sol, oftewel het recht van de grond, is voor Taubira heilig; als je het specifiek ontneemt aan terroristen met een tweede nationaliteit, kweek je volgens haar twee categorieën burgers: discriminatie.

Premier Valls vindt dat onzin. Terroristen plaatsen zichzelf buiten de maatschappelijke orde, zegt hij; het is niet de overheid die dat doet. Ruim acht op de tien Fransen delen zijn opvatting.

Komende maand buigt het parlement zich over het voorstel. Een drievijfde meerderheid moet het goedkeuren, omdat het een grondwetswijziging betreft. Rechts is voor, maar bij links leven veel bezwaren. De wet zal vooral symbolisch zijn, erkent de regering, want in de praktijk gaat het slechts om een handvol mensen per jaar.

In Nederland, Groot-Brittannië en Canada is het al mogelijk om het aangeboren staatsburgerschap af te pakken van terroristen met een dubbele nationaliteit. Bij mensen met een enkele nationaliteit kan dat niet, want dan zou iemand stateloos worden, en dat druist in tegen de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden