Terrorist mag geen Nederlander meer zijn

Sceptisch schaart de Kamer zich achter plan om staatsburgerschap in te trekken

Het is een maatregel die naar schatting slechts enkele personen per jaar gaat raken. Toch stond de Tweede Kamer gisteren uitgebreid stil bij het voorstel om het paspoort af te pakken van burgers die terroristische misdrijven plegen of daarbij helpen.

Enigszins sceptisch schaarde de Kamer zich achter dit wetsvoorstel, het eerste dat voortvloeit uit het actieprogramma tegen jihadisme dat het kabinet afgelopen zomer presenteerde. Die scepsis is er vooral omdat onduidelijk is wat het plan uithaalt.

Het idee is om het plegen of ondersteunen van terreurmisdrijven toe te voegen aan een lange lijst gronden waarop iemands Nederlandse nationaliteit afgepakt kan worden. Voorwaarden zijn dat iemand een dubbel paspoort heeft - stateloosheid streeft het kabinet niet na - en onherroepelijk is veroordeeld voor zijn daden.

Alleen: sinds deze misdrijven in 2010 in het wetboek van strafrecht terecht kwamen, hebben rechters het artikel zelden uit de kast gehaald bij een veroordeling. Dus kan ook maar een select groepje terroristen met de maatregel te maken krijgen. "Het is niet meer dan een pleister op een slagaderlijke bloeding", hoonde PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.

Daarbij vraagt D66 zich af over hoe eerlijk het plan is. Gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld. Is daar nog wel sprake van als de ene terrorist enkel een Nederlands paspoort heeft - en dat niet kan verliezen omdat hij dan stateloos wordt - en de ander twee nationaliteiten bezit en z'n pas wél kwijtraakt?

"Daar wringt de schoen", erkende CDA-Kamerlid Peter Oskam. Die vindt dit echter geen reden om het voorstel dan maar te schrappen. Integendeel. Oskam toonde zich, met de VVD, bereid na te denken over hoe ook van terroristen met enkel een Nederlands paspoort de nationaliteit kan worden ingetrokken.

Verbazing alom, want hoorde de Kamer nou goed dat CDA en VVD willen nadenken hoe zij mensen stateloos kunnen maken? Terwijl Nederland een VN-verdrag heeft getekend dat stateloosheid afkeurt? "Moeten we kinderverkrachters en seriemoordenaars dan ook maar exporteren?", vroeg Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zich af.

Ondanks de kritiek kan het voorstel rekenen op ruime steun. Al is onduidelijk of het plan jongeren afschrikt, de Kamer wil het signaal afgeven dat je niet altijd recht hebt op het Nederlanderschap.

DE VERDIEPING 2|3

Zeven nieuwe wetten, helpen ze ook?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden