Terrorist kwam met bomschoen door Schiphol

(TROUW)

Met een bomschoen aan vloog hij van Pakistan naar Schiphol. En met diezelfde schoen stapte hij vervolgens op een vliegtuig naar Groot-Brittannië. Toch liet de inmiddels 34-jarige Brit Saajid Badat het explosief niet afgaan. Hij wilde het bewaren voor in een Amerikaans vliegtuig, onthulde hij deze week in de rechtszaal.

De vluchten hadden plaats in december 2001, vlak na de aanslagen van 11 september in New York. Badat was geradicaliseerd in Afghanistan, in een trainingskamp van Al- Kaida. Hij was erg gemotiveerd om een aanslag te plegen, want volgens Osama bin Laden, die hij tientallen keren had ontmoet, was de Amerikaanse economie kwetsbaar als een ketting: met het breken van één schakel, maakte je alles kapot.

Badat kwam tot inkeer tijdens een bezoek aan zijn ouders in het Britse Gloucester, ook in december 2001. "Het is je geraden dat jij niet een van die slapende terroristen bent", zei zijn vader tegen hem. Vanwege die afkeuring besloot Badat te stoppen, vertelde hij dinsdag in Londen, waar hij via een videoverbinding met een rechtszaal in Manhattan getuigde tegen terreurverdachte Soelaiman Aboe Gaith, de schoonzoon van Bin Laden.

Voor het beramen van de schoenaanslag werd Badat in 2005 al veroordeeld tot dertien jaar cel. Zes jaar later kwam hij al vrij, omdat hij de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hielp.

Zijn onthulling dat hij met de bomschoen door Schiphol kon komen, is voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geen reden voor extra maatregelen, want de veiligheid is na 11 september 2001 al enorm verscherpt, onder meer met betere scanners.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden