Terrorist krijgt vrij spel in cel

Onderzoek: Licht gevangenisregime in Indonesische lokt radicalisering uit

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Detentiecentra in Indonesië waar terroristen worden opgesloten zijn vaak broedplaatsen voor nieuwe terreur. Terroristen hebben er veel bewegingsvrijheid en krijgen zo de kans nieuwe contacten te leggen en verder te radicaliseren.

Dat stelt het Australische Instituut voor Strategisch Beleid (ASPI) in een rapport. Voor het onderzoek, dat een jaar duurde, werden 33 moslimterroristen geïnterviewd, die in vier gevangenissen op Java zitten of hun straf er al op hadden zitten.

Uit het onderzoek bleek dat ruim de helft afstand wilde nemen van de gewelddadige heilige oorlog (djihad). Een minderheid gebruikte de detentie juist om nieuwe netwerken op te bouwen en hun religieuze en politieke strijd voort te zetten.

In de gevangenissen blijken de meeste celdeuren niet op slot, waardoor de gevangenen vrij met elkaar kunnen omgaan. Een aantal terroristen vertelde dat zij daardoor de kans kregen om collega-terroristen te spreken die zij anders nooit zouden hebben ontmoet, en een beter begrip kregen van de structuur van een terreurorganisatie.

Ook blijken de gedetineerden veel bezoekers te mogen ontvangen die, wegens gebrek aan scanners, ook allerlei materialen mee naar binnen kunnen nemen, zoals djihad-video's en radicaliserende literatuur. Verder mogen de gevangenen bellen en werd in één geval zelfs een laptop naar binnen gesmokkeld, waar later een aanslag mee bleek te zijn gecoördineerd. In enkele gevallen zou het volgens het rapport ook terroristen zijn toegestaan te preken in de gevangenismoskee of andere bijeenkomsten te leiden, een 'grote bron van zorg', aldus het rapport.

De Indonesische politie heeft de afgelopen tien jaar hard opgetreden tegen terroristen, vooral van de terreurgroep Jemaah Islamijah (JI), die een reeks zware aanslagen wist te plegen. Een aantal leiders werd bij politieoperaties gedood; bijna 600 anderen werden opgepakt, van wie er zo'n 400 zijn veroordeeld.

'Pogingen van de politie om terrorisme te bestrijden kunnen worden ondermijnd door slechte leiding van de gevangenissen', schrijven de makers van het rapport. De onderzoekers pleiten onder meer voor veel intensievere en op maat gesneden religieuze en psychologische heropvoedingsprogramma's voor de gedetineerde djihadstrijders.

De Indonesische politie maakte zelf gisteren bekend dat zij op zoek is naar vijftien zelfmoordvesten die zijn vervaardigd door een terroristische groep. De groep pleegde vorige maand met bomvesten een aanslag op een moskee voor politiemensen, waarbij dertig personen gewond raakten. Tijdens verhoren van de verdachten is gebleken dat er nog zeker vijftien zelfmoordvesten circuleren. Zij gaf ook een video vrij van de aanslagpleger, een 32-jarige man die gelieerd was aan het terreurnetwerk Jemaah Ansharut Tauhid van de radicale prediker Abu Bakar Bashir.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden