Terrorisme / Parijs blijft permanent alert

PARIJS - Via een telefoontje van de CIA herleefde in Parijs donderdagavond het trauma van aanslagen in de metro negen jaar geleden. De Amerikaanse geheime dienst had een 'e-mail uit Madrid' ontvangen, waarin een bomaanslag op de RER (de snelle metro) werd aangekondigd. Vijf stations werden ontruimd, daaronder ook het gigantische station Châtelet-les Halles, dichtbij station Saint-Michel, waar in oktober 1995 acht mensen omkwamen bij een aanslag door de Algerijnse GIA.

door Pieter van den Blink

Ondanks de nog altijd traumatische herinnering aan 1995, bleef de paniek donderdagavond uit. De passagiers die in de stromende regen het station uitkwamen om met bussen hun reis voort te zetten, waren niet méér gehaast dan anders. Inspectie leverde niets op.

Eerder werden, eveneens op aanraden van de CIA, een aantal vluchten tussen Parijs en Los Angeles geannuleerd, andere kregen begeleiding van jachtvliegtuigen zodat ze in geval van een kaping konden worden neergehaald voordat kapers een herhaling van 11 september zouden kunnen produceren. Permanente alertheid lijkt de Parijzenaars een tweede natuur te zijn geworden.

Een kleurcode voor de mate van dreiging, zoals die nu in Nederland wordt ingevoerd, bestaat in Frankrijk al sinds de Eerste Golfoorlog. De schaal loopt van geel, via oranje en rood naar 'knalrood'. De huidige status is oranje, in stations en op vliegvelden geldt sinds 'Madrid' rood. De kleurcode maakt deel uit van het 'plan Vigipirate'. De precieze inhoud van dit anti-terreurdraaiboek is geheim, maar de naam klinkt iedere Fransman vertrouwd in de oren vanwege de eindeloze omroepberichten in stations, warenhuizen en openbare gebouwen: 'In het kader van het plan Vigipirate...' gevolgd door een aansporing om alert te zijn of een verzoek om begrip voor alle veiligheidsmaatregelen. Sinds 11 september geldt een 'verzwaarde vorm' van Vigipirate.

Hoewel het ministerie van binnenlandse zaken elk verband met de aanslagen van Madrid ontkent, is het opmerkelijk dat de politiediensten na 11 maart een bijzondere ijver aan de dag leggen. De afgelopen week overmeesterden arrestatieteams achtereenvolgens twee Eta-leden, acht 'Afghaanse Marokkanen' die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag in Cassablanca, en de leider van een extreem-rechts commando .

In geen van deze gevallen waren er aanwijzingen dat de verdachten een aanslag op Frans grondgebied voorbereidden, al dreigt Al-Kaida Frankrijk met aanslagen vanwege het verbod op de de hoofddoek op openbare scholen, dat in september ingaat.

De enige die na 11 maart even door de paniek bevangen leek, was premier Raffarin. Uit vrees voor een 'Aznar-effect' indien hij niet volledige openheid van zaken zou geven, bracht hij op 16 maart het nieuws naar buiten dat een islamitische organisatie dreigde met bomaanslagen. De dreigbrief van het volkomen onbekende Mosvar Barajev Commando was ook bij twee kranten binnengekomen, die hem de moeite van het publiceren niet waard hadden gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden