Terrorisme in India

MUMBAI (ANP) - De reeks terroristische aanslagen in Mumbai van woensdag en donderdag zijn de zwaarste in India sinds 2006. Destijds was Mumbai ook het doelwit en vonden 174 mensen de dood tijdens aanslagen op treinen. Woensdag en donderdag kwamen zeker 101 mensen om het leven. De aanslagen worden veelal geclaimd door extremistische moslimorganisaties.

TERREUR: Het etnisch en religieus verdeelde India kampt al decennia met terreuraanslagen. Het geweld wordt gepleegd uit naam van allerlei religies, om politieke redenen of omdat organisaties onafhankelijkheid nastreven van een bepaalde regio. In 2008 deden vooral moslimextremisten van zich spreken met een golf van geweld.

SLACHTOFFERS: Het afgelopen jaar kwamen honderden mensen om het leven door bomaanslagen in India. Die werden onder meer gepleegd in de deelstaat Assam, in de hoofdstad New Delhi en in de steden Ahmadabad en Jaipur.

DADERS: De meeste aanslagen worden geclaimd door extremisten die zich beroepen op het islamitische geloof. Terreurdeskundigen stellen dat de terroristen doorgaans actief zijn of steun krijgen vanuit het buurland Pakistan, waar een overgrote meerderheid van de bevolking moslim is. Maar steeds vaker zou het ook gaan om terroristen die geboren en getogen zijn in India en die behoren tot de moslimminderheid in dit land.

DECCAN MUJAHIDEEN: Deze tot nog toe onbekende organisatie claimde de aanslagen van woensdag en donderdag in Mumbai. De naam duidt op een organisatie van Indiërs. Deccan is de naam van een plateau dat het grootste deel van Zuid-India omvat. Ooggetuigen hoorden de daders spreken in Hindi en Urdu.

GEVOLGEN: Daarover wordt al druk gespeculeerd in India. De politiek vormt op dit moment nog een gesloten front tegen het terrorisme. Oppositiepartijen uitten echter al langer kritiek op het antiterreurbeleid van de regering, zowel op federaal niveau als in de deelstaten. Met verkiezingen op komst lijkt de kans groot dat partijen kiezers zullen proberen te trekken met met harde standpunten over terrorisme en (religieuze) minderheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden