Terrorisme / Her en der terreurverdachten gepakt

Sinds het 'terreuralarm' in juni waren er drie onderzoeken naar terrorisme. Vijftien mensen werden opgepakt. Vier mensen worden niet langer verdacht. In een onderzoek naar het lekken van AIVD-informatie zijn vijf mensen gearresteerd. Een overzicht.

AMSTERDAM - Het begint op 30 juni, als de 18-jarige Samir A. wordt gearresteerd. Samir wordt dan verdacht van medeplichtigheid aan een roofoverval, maar wat de politie bij hem thuis vindt maakt de autoriteiten dermate ongerust dat voor het eerst 'terreuralarm' werd afgekondigd.

In Samirs Rotterdamse woning vindt de politie plattegronden van onder meer de Tweede Kamer en het AIVD-gebouw. Ook vindt men spullen waarmee een bom kan worden gemaakt en een geschrift waarin Samir vastlegt dat zijn kind 'in de geest van de djihad' moet worden opgevoed. Ter zitting blijkt eind september dat Samir in 2003 ook al eens was aangehouden voor het voorbereiden van aanslagen, maar werd vrijgelaten omdat het openbaar ministerie te weinig bewijs had. Rond Samir wordt een grotere groep vermoed, want tot op heden worden mogelijke doelen extra in de gaten gehouden.

Op 15 juli, vlak voor de Nijmeegse vierdaagse, worden een 37-jarige Syriër en een 33-jarige Libanees aangehouden. Zij zouden een aanslag willen plegen op de wandelende militairen. Dat bleek nogal onwaarschijnlijk. De 33-jarige werd na vijf dagen vrijgelaten, de 37-jarige kwam acht dagen na zijn arrestatie vrij.

Op 30 juli arresteert de politie in Rotterdam vier mannen. Een week eerder waren ze in Den Haag opgevallen toen ze onder meer een ambassade filmden. Een afgeluisterd telefoongesprek zou hun bedoelingen hebben verraden: ze wilden een aanslag plegen. In hun huizen vindt de politie wapens. Ook worden er stapels videobanden in beslag genomen, waaronder een met mannen erop die een aanslag willen plegen en een band met opnamen uit de Efteling. Het onderzoek naar de vier levert niets op. De mannen worden niet langer verdacht van terrorisme.

Op 26 september worden drie leden van het Marokkaanse gezin Mbarki in Utrecht gearresteerd. De inlichtingendienst AIVD heeft het OM gewaarschuwd dat in hun huis een zware tas met explosieven is afgeleverd. Na zevenenhalf uur zoeken vinden vijftig politie-agenten geen bommen. Ze zijn er ook nooit geweest, weet het OM dan. Moeder, vader en middelste zoon Khalid komen na twee nachten vrij. Ze worden nergens meer van verdacht.

Diezelfde avond houdt de politie in Utrecht ook een 37-jarige man aan: Hassan O. Hij wordt verdacht van het vervoeren of bezitten van explosieven. Er worden geen explosieven op zijn adres gevonden, wel informatie die afkomstig blijkt te zijn van de inlichtingendienst AIVD. Uit de gevens blijkt dat de AIVD hem en een aantal van zijn vrienden in de gaten houdt. Hij wordt ook verdacht van schending van staatsgeheimen.

Hassan heeft op Schiphol bij een beveiligingsbedrijf gewerkt met Khalid Mbarki, een zoon van de Utrechtse familie.

In het Zeeuwse Sas van Gent worden op 27 september twee scholieren van 15 en 17 jaar aangehouden. De oudste arrestant is familie van Samir A., de arrestant die het terreuralarm deed afgaan. De jongen wordt door de politie uit de klas gehaald. Deze scholier zit nog steeds vast. In zijn ouderlijke woning vond de politie explosieven. Ook zou deze jongen Geert Wilders via internet met de dood hebben bedreigd. De andere jongen komt na een paar dagen vrij.

Op 30 september en 1 oktober worden twee mannen gearresteerd. Ook zij zouden in het bezit zijn van AIVD-informatie.

Op 1 oktober wordt ook een 34-jarige AIVD-medewerker gearresteerd. Hij heeft waarschijnlijk de informatie aan Hassan en zijn vrienden doorgespeeld.

Op 4 oktober wordt nog een vierde verdachte aangehouden in de zaak van de AIVD-informatie. De informatie waar het om gaat is een 'slordig getypt vel' met observaties van de vriendengroep en kennis over hun verleden, zeggen twee mannen die door het Utrechts Nieuwsblad en '2Vandaag' werden geïnterviewd. Zij hebben de papieren gezien.

Op 2 oktober arresteert de politie de 30-jarige broer van mevrouw Mbarki. Deze man, een student uit Brussel, wordt verdacht van het vervoeren of in bezit hebben van explosieven. In dat onderzoek worden op andere tijdstippen nog drie, tot nog toe onbekende, mensen gearresteerd.

Op 12 oktober vindt een huiszoeking plaats in een woning in Gorinchem. In het huis werd niemand gearresteerd, wel administratie in beslag genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden