Update

Terreurverdachte Sabir K. mag uitgeleverd worden aan VS

Islamitische militanten en hun in beslag genomen wapentuig in Pakistan, in augustus vorig jaar. Beeld EPA
Islamitische militanten en hun in beslag genomen wapentuig in Pakistan, in augustus vorig jaar.Beeld EPA

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. uitleveren aan de Verenigde Staten. De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat daarvoor geen juridische obstakels bestaan. De Nederlander K. zou volgens de Amerikanen in Afghanistan samen met anderen aanslagen hebben beraamd voor terreurorganisatie al-Qaeda van de inmiddels gedode Osama bin Laden

Sabir K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar uitgezet naar Nederland. Een arrestatieteam sloeg hem op Schiphol direct in de boeien. De rechtbank in Rotterdam heeft de uitlevering aan de VS in oktober goedgekeurd. K. ging daartegen in beroep. Hij zit nu vast op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie.

De verdachte verzette zich tegen zijn uitlevering, onder meer omdat volgens hem Amerikaanse functionarissen waren betrokken bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als zou worden vastgesteld dat de Amerikanen daarbij betrokken waren, dan mag hij niet worden uitgeleverd. Maar de rechtbank heeft geen directe betrokkenheid vastgesteld en dus verwerpt de Hoge Raad die klacht.

Samengespannen
Younis de Nederlander, zoals de Amerikanen hem ook noemen, zou tussen juli 2004 en september 2010 hebben samengespannen om Amerikaanse militairen in Afghanistan te vermoorden. Hij stak in september 2007 met zijn medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan over om de moordplannen in daden om te zetten, stellen de Amerikaanse autoriteiten. Hij zou dat hebben gedaan in de provincie Kunar in Afghanistan, waar al veel Amerikaanse militairen zijn gedood.

In de voorlopige beschuldiging staat dat K. tussen 2005 en 2010 heeft 'gepoogd om Amerikaanse militairen te doden'. 'In of omtrent 2010 heeft hij een plan beraamd om een zelfmoordaanslag te plegen op een Amerikaanse militaire basis in Kunar in Afghanistan.' De Verenigde Staten verdenken Sabir K. ook nog van het leveren van wapens en strijders voor al-Qaeda. Verder wordt hij beschuldigd van wapenbezit bedoeld om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen.

Beslissing
De beslissing of K. daadwerkelijk wordt uitgeleverd ligt uiteindelijk bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het kan al snel een maand duren hij een definitief besluit neemt over uitlevering. De minister gaat de komende tijd het arrest van de Hoge Raad bestuderen en betrekt daarbij ook het bezwaar van de raadsman van Sabir K., zei een woordvoerster van de minister. Mocht er aanleiding zijn voor nader onderzoek, kan het zelfs nog langer duren voor Opstelten een knoop doorhakt over uitlevering van Sabir K.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden