Terreurverdachte Laura H. blijft negentig dagen langer in voorarrest

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het voorarrest van de van terrorisme verdachte Laura H. (20) wordt met nog eens negentig dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank Rotterdam gisteren besloten. De vrouw die zegt tegen haar zin in IS-gebied in Syrië te hebben verbleven, is op maandagavond 1 augustus aangehouden op Schiphol. Op 4 augustus oordeelde de rechter-commissaris dat zij veertien dagen vastgezet kon worden.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vrouw van deelname aan een terroristische organisatie en het bevorderen, mogelijk voorbereiden van het plegen van terroristische misdrijven. Volgens het OM is het onderzoek tegen de moeder van twee jonge kinderen nog in volle gang.

Het OM vorderde een verlenging van de hechtenis om dat onderzoek verder uit te voeren en te voorkomen dat H. met mogelijke getuigen in contact treedt. Of zij de volle negentig dagen op de terroristenafdeling van de gevangenis blijft zitten, hangt af van het onderzoek. Anders dan in de eerste periode mag zij nu wel met familie spreken in plaats van alleen met haar advocaat.

H. reisde omstreeks 19 september 2015 met haar nu 27-jarige partner en hun twee kinderen, Iman (4) en Abdullah (1), naar Syrië. Vorige maand zei ze in een interview met zender Kurdistan24 dat ze met haar zoons was ontsnapt uit een gebied dat onder controle van IS staat. Haar man zou haar tegen haar wil naar IS-gebied hebben meegevoerd.

De rechtbank Maastricht veroordeelde gisteren een vijftienjarige terreurverdachte tot acht maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden en veertien dagen voorwaardelijk, voor het zich aansluiten bij IS. Het meisje komt verder twee jaar onder elektronisch toezicht te staan. Ook mag ze in deze periode geen internationaal vliegveld in Nederland bezoeken en moet ze gesprekken voeren met een theoloog. De rechtbank wil zo voorkomen dat het meisje opnieuw radicaliseert.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden