Terreurverdachte België zonder proces het land uit

Een politieagent in de Brusselse wijk Molenbeek. Beeld EPA
Een politieagent in de Brusselse wijk Molenbeek.Beeld EPA

Wie in België verdacht wordt van terrorisme of een ernstig delict, kan gemakkelijker uitgewezen worden.

Buitenlanders in België kunnen binnenkort makkelijker het land worden uitgezet als ze worden verdacht van terrorisme of ernstige delicten. Ook wie in België is geboren, of er als kind is komen wonen, kan zonder veroordeling zijn verblijfsvergunning verliezen als hij een ‘gevaar vormt voor de samenleving’.

Het Belgisch parlement keurde donderdagavond laat een fel bediscussieerd wetsvoorstel goed van staatssecretaris Theo Francken van vreemdelingenzaken.

De wet moet ervoor zorgen dat terreurverdachten als Salah Abdeslam het land uitgezet kunnen worden. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november 2015. Hij werd geboren in het Belgische Molenbeek, maar had de Franse nationaliteit. Volgens de bewindsman zijn er momenteel zeventig vreemdelingen die onder de wet zouden vallen.

Berechten

Het wetsvoorstel leidde afgelopen dagen tot felle debatten. Terreurverdachten moet je berechten in plaats van uitzetten, meent de oppositie. Ook zijn er zorgen over de mensenrechten: de Dienst Vreemdelingenzaken krijgt met de nieuwe wet de ‘bijna absolute macht’ om te bepalen wie het land mag worden uitgezet. Want vreemdelingen kunnen straks nog wel in beroep, zij mogen de uitspraak niet meer in België afwachten.

“Een aantasting van het recht op een doeltreffend beroep”, meent Luc Denys, advocaat en auteur van het (Belgische) ‘Handboek over vreemdelingenrecht’. En daarmee in strijd met artikel 13 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Volgens Francken valt het allemaal wel mee. “De intrekking van het verblijfsrecht zal uiteraard alleen maar gebeuren als de nationale veiligheid bedreigd is, of als het om zeer zware feiten gaat”, garandeerde hij. Bovendien moet de vreemdelingendienst de verdachte horen en rekening houden met diens band met zijn land van herkomst.

Privé- en gezinsleven

Met de uitvoering van de wet kan de Dienst Vreemdelingenzaken het nog lastig krijgen, meent Denys. Die moet namelijk ook rekening houden met het recht op een privé- en gezinsleven van een verdachte. “Als je hier geboren bent, is dat privéleven moeilijk te ontkennen, uitwijzen wordt dan moeilijk, vermoed ik. De Dienst wordt om die reden nu al vaak teruggefloten door de Raad voor Vreemdelingenbetwisting.”

Vreemdelingen die na hun twaalfde naar België kwamen, konden al uitgezet worden als zij een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Zo moest een Nederlands-Marokkaanse haatprediker die in het Belgische Verviers actief was het land vorig jaar verlaten vanwege het verheerlijken van terreur. Nederland was daar toen niet blij mee, maar tot ieders opluchting vertrok de man uiteindelijk naar Marokko.

Personen met een dubbele nationaliteit kunnen hun Belgische paspoort alleen verliezen na een veroordeling van minimaal vijf jaar gevangenisstraf.

Nederlandse wet

Criminele asielzoekers in Nederland kunnen hun verblijfsvergunning kwijtraken als zij zich schuldig maken aan een ernstig misdrijf, ook als dat leidt tot een voorwaardelijke straf. De wet geldt voor drugs-, zeden- of geweldsmisdrijven, mensenhandel en misdrijven met een terroristisch oogmerk. Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel dat regelt dat jihadisten met een dubbele nationaliteit die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie hun Nederlanderschap kunnen verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden