'Terreurtandarts' bekent moord op vrouw

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een in Canada opgepakte tandarts heeft bekend dat hij in 2006 zijn vrouw heeft vermoord. Het Openbaar Ministerie in Den Haag doet onderzoek naar de bekentenis van 'terreurtandarts' Mark van N., die de moord bekende in de hoop dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland, zo meldde de Canadese zender CBC News gisteren.

redactie

De bekentenis kwam behoorlijk uit de lucht vallen. Van Nierop werd in eerste instantie gezocht omdat er in Frankrijk tientallen patiënten in een klein dorpje hadden geklaagd over zijn wanpraktijken, waarna hij naar Canada vluchtte. Dat hij zijn vrouw had vermoord was echter niet bekend. "Niemand heeft daar informatie over, behalve dan dat hij het toegeeft", aldus de immigratiedienst. Haar omgeving ging er vanuit dat ze door drankmisbruik was overleden.

Het stel was al uit elkaar toen de vrouw in 2006 overleed. Advocaat Martijn Hop was tien jaar geleden curator toen de tandartspraktijk van Van N. en zijn echtgenote failliet ging. "Dit verhaal verbaast mij enorm en ik schrik ervan", liet Hop weten. Het faillissement van de tandarts werd veroorzaakt door exorbitante uitgaven, vertelde de curator. De tandarts maakte op kosten van de praktijk bijvoorbeeld cruises en dure vluchten met een privéjet. Er waren destijds ook al klachten over zijn behandelingen.

Van Nierop werd maandag opgepakt in Canada, waar hij vast blijft zitten totdat het land hem kan uitleveren. Volgens de autoriteiten vormt de tandarts een gevaar voor de bevolking en zichzelf en is er kans dat hij op de vlucht slaat.

Tot 2009 runde Van N.nog een praktijk in Nederland. Daarna vertrok hij naar het Franse dorpje Saint-Christophe à Château-Chinon, waar hem een warm onthaal wachtte vanwege het tekort aan goede tandartsen in het gebied. Maar al snel bleek dat de Hagenaar bepaald geen aanwinst was voor de dorpsbewoners: hij zou gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit. Als slotakkoord van zijn malafide behandelingen kregen de patiënten een gepeperde rekening voor hun kiezen.

In december 2013 sloeg de tandarts op de vlucht vanwege een juridisch onderzoek naar zijn praktijken, waarna het Nederlandse medisch tuchtcollege besloot om Van N. een jaar te schorsen. In 2009 liep er ook al een onderzoek naar de 'terreurtandarts' vanwege wanpraktijken, maar door zijn vertrek naar Frankrijk legde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat onderzoek destijds stil.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden