Terreurpaniek maakt onschuldige slachtoffers

Korpschef Welten, burgemeester Cohen (m.) en officier van justitie Bolhaar lichtten de arrestatie toe van terreurverdachten. ( FOTO ANP )

Een anoniem telefoontje mag nooit de enige basis zijn om mensen te arresteren. Ook al hebben zij behalve een Nederlands ook een Marokkaans paspoort.

Zeven burgers werden afgelopen donderdag in Amsterdam door de politie uit hun huis gesleept. Dit omdat er een niet traceerbaar telefoontje uit België bij overheidsdienaren terecht was gekomen met daarin de boodschap dat deze burgers een terroristische aanslag van plan waren.

Op zich is het terecht dat de Nederlandse overheid alert is op het voorkomen van aanslagen. Echter, het waarborgen van onze veiligheid mag niet betekenen dat er onnodige slachtoffers vallen. Dit niet alleen onder de zeven Nederlanders die onterecht op hardhandige wijze door onprofessioneel optreden van politie leed hebben geleden. Ook de groep van Nederlanders die in etnische zin dezelfde achtergrond hebben als deze burgers zijn eveneens weer ruimschoots door de burgemeester en zijn korps in een bijzonder kwalijk daglicht gesteld.

Waarom is de actie van de burgemeester en politie van Amsterdam op zo'n drieste wijze uitgevoerd? Wat is de reden dat men hier gelijk van de daken heeft geschreeuwd dat het ging om burgers met een Noord-Afrikaanse achtergrond. Een terrorist is een terrorist. Maar wanneer er nog helemaal niets duidelijk is over een strafbaar feit, worden de rechten van burgers geschonden en wordt een volksdeel te schande gemaakt.

Deze actie van burgemeester Cohen van Amsterdam en zijn politiekorps creëert nog meer een verhouding onder de Nederlandse burgers van ’wij en zij’. Zonder een spoor van bewijs is het idee aangejaagd dat een bepaald deel van de bevolking op grote schaal bij terrorisme betrokken is. Dit leidt ertoe dat dit deel van de Nederlandse bevolking zich rechteloos voelt. Mensen die onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving worden met de politie-actie van donderdag als het ware buiten de wet gesteld.

De overheid moet in alle omstandigheden zorgvuldig optreden. Ook bij de bestrijding van (vermeend) terrorisme. Een anoniem telefoontje uit België alleen kan geen serieuze reden zijn om een land in rep en roer te brengen over ’Marokkanen met een Nederlands paspoort’.

Wat is de basis van beleid dat terrorisme voorkomt en tegengaat? Volgens mij is dat door in de eerste plaats iedereen er bij te houden! En juist niet door een deel van de bevolking tot zondebok te verklaren. Achteraf zegt de korpschef dat dit niet de bedoeling was. Waarom is dit dan wel gebeurd? Het verlaten van dit fundamentele principe wanneer de eerste de beste Belg een telefoontje pleegt, toont aan dat deze burgemeester en z’n korpsleiding in een crisis gelijk het spoor bijster raken. Ook in een crisis moet je het hoofd koel houden en vanuit je principes blijven opereren.

Wat betekent dit falende beleid voor Nederland? Wat moeten al die Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond nu denken van deze burgemeester en zijn korps. Moeten zij vrezen morgen aan de beurt te zijn om uit hun huis gesleept te worden omdat een niet nader te definiëren persoon iets over hen door een niet traceerbare telefoon roept. Wanneer de rechtstaat niet gehandhaafd blijft, een rechtstaat waarin de burger zich gewaarborgd voelt tegen overheidswillekeur, zullen jongeren op nog grotere afstand geplaatst worden van een land waar zij een goede maatschappelijke carrière zouden moeten kunnen opbouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden