Terreurfondsen in Nederland

AMSTERDAM - Drie grote, door Saoediërs gefinancierde fondsen die van terroristische activiteiten worden verdacht, houden kantoor in Nederland. Eén wordt in Engeland door de CIA onderzocht op medewerking aan de aanslagen van 11 september.

Het gaat om de stichting Al-Haramain, de International Islamic Relief Organisation (IIRO) en de World Assembly of Muslim Youth.

Al-Haramain wordt vertegenwoordigd door stichting El-Tawheed in Amsterdam. De directeur van Al-Haramain, Aqeel Abdelaziz Al-Aqeel, woont in het Saoedische Riad, maar zit in het bestuur van de Amsterdamse stichting. Al-Haramain was volgens justitie in Amerika medefinancier van de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Het fonds werd in Kenia verboden, alle medewerkers belandden in de gevangenis voor het plannen van aanslagen.

Osama bin Laden, die de aanslagen in Afrika opeiste, zou Al-Haramain gebruiken om de strijd in Tsjetsjenië op te poken. Justitie in Engeland heeft de boeken van Al-Haramain al meermalen doorgelicht, op zoek naar informatie over mogelijke aanslagen. Zaterdag meldde Trouw dat de stichting El-Tawheed racistische teksten verspreidt.

De IIRO is in Nederland ondergebracht bij de Moslim Wereld Liga in Tilburg. Voorzitter M. Cheppih: ,,De IIRO is de liefdadigheidsorganisatie die onder onze liga valt.''

Britse kranten melden dat de justitie momenteel de IIRO in het Engelse Oxford binnenstebuiten keert. De CIA vermoedt dat het fonds heeft meebetaald aan de aanslagen op 11 september. Voor de Filippijnen was de IIRO recent aanleiding tot een wet tegen witwassen. Bin Ladens zwager steunde daar met de IIRO de extremistische terreurgroepen Abu Sayyaf en het Moro Islamic Liberation Front. Een van de kapers van 11 september, Fayez Al-Sheri, zei toen hij een jaar geleden wegging bij zijn familie in Saoedi-Arabië, tegen zijn ouders dat hij 'bij de IIRO ging werken'.

De Nederlandse tak van de World Assembly of Muslim Youth (Wamy) is de stichting Rahma Relief in Rotterdam. Een woordvoerder van de Wamy in Engeland: ,,Rahma Relief werft in Nederland jongeren voor onze kampen.'' Wamy houdt voor jongeren kampen, met islamitische identiteit en de Palestijnse strijd als thema's. Op het programma staan boog- en geweerschieten. In juli vond nog een kamp in België plaats, met tachtig Europese moslimjongeren. De Wamy steunt de extremistische Palestijnse Hamasbeweging, hetgeen ertoe leidde dat de Palestijnse Autoriteit de tegoeden bevroor van het Wamy-kantoor in Gaza.

Formeel houden de drie fondsen zich alleen bezig met liefdadigheid. Volgens Navo-onderzoek is 'weinig bekend over de manier waarop donaties via de Wereld Moslim Liga, de Wamy en de International Islamic Relief Organization zijn besteed'.

El-Tawheed en Rahma Relief waren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden