'Terreurdreiging nog altijd substantieel'

(\N) Beeld
(\N)

De terreurdreiging in Nederland is onverminderd aanwezig. Dat zegt coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra. Het wachten is volgens hem op de gevolgen van 'Fitna'.

van onze internetredactie

Joustra, die op 1 januari 2009 afscheid neemt als coördinator terrorismebestrijding, zegt vandaag in de Volkskrant dat de terreurdreiging nog altijd 'substantieel' is. Dat is het op één na hoogste niveau en de terreurdreiging is daarmee niet minder dan drie jaar geleden toen Samir A. werd gearresteerd. Het is nu zelfs nog iets slechter. Door het verschijnen van Geert Wilders' film 'Fitna' wordt Nederland nu ook specifiek genoemd in de internationale terreurdreiging.

Volgens Joustra waren de effecten van de Deense spotprenten ook pas maanden later te merken. "De rekening van Fitna kan pas maanden of zelfs jaren later worden opgemaakt, het is een langetermijnproces".

Hoewel mensen zich op dit moment meer zorgen maken over de creditcrisis dan over terrorisme is er geen reden om rustig achterover te gaan zitten. Voorlichting over terrorismebestrijding is contra. "Als iedereen in paniek raakt, zetten wij de zaken in perspectief en als het rustig lijkt moeten wij de mensen bij de les houden", aldus Joustra.

Opheldering
De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de uitspraken van de Tjibbe Joustra. Diverse fracties willen weten of er soms nieuwe feiten zijn, die zij nog niet kennen.

PVV-leider Geert Wilders zal donderdag aan het begin van de middag namens het CDA, de PvdA, de VVD en D66 een brief vragen, waarin minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie nog dezelfde dag op de kwestie moet ingaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden