Terreurbestrijding centraal voor VS in Somalië

RIJSWIJK (ANP) - De strijd tegen het terreur in Afrika heeft de hoogste prioriteit van de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 7 augustus 1998 op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam. De Amerikaanse aanval maandag op vermeende leden van al-Qaeda in Somalië past in deze strategie.

Het was de eerste openlijke militaire operatie van de VS in Somalië sinds de voor de Amerikanen dramatisch verlopen vredesoperatie uit begin jaren negentig. In december 1992 trokken Amerikaanse commando's de Somalische hoofdstad Mogadishu binnen. Zij moesten een eind maken aan een hongersnood en de orde en gezag enigszins herstellen.

De interventie liep helemaal fout. Bij een poging om de krijgsheer Mohammed Farah Aideed te arresteren in oktober 1993 kwamen achttien Amerikaanse commando's om en werden gevechtshelikopters neergehaald.

Geschokt

Het Amerikaanse publiek reageerde geschokt toen ze op tv Somaliërs met lijken van piloten van neergeschoten Black Hawk-helikopters zagen slepen. Hollywood maakte hier later een film van: Black Hawk Down.

In de periode daarna sneuvelden nog eens achttien Amerikanen in Somalië waarna de regering van president Bill Clinton besloot de missie te beëindigen. De eerste troepen vertrokken in december en laatste militair verliet Somalië in maart 1994. Washington liet het land daarna links liggen tot de aanslagen op zijn ambassades in Kenia en Tanzania.

Radicale moslimgroepen

Sinds 1998 en vooral na 11 september 2001 was het Amerikaanse beleid gericht tegen radicale moslimsgroepen en vooral invloeden van al-Qaeda. De opkomst van de Unie van Islamitische Rechtbanken probeerde de VS te voorkomen door krijgsheren te steunen. Toen de milities van de rechtbanken de krijgsheren in juni vorig jaar uit Mogadishu verdreven, ontsnapten de krijgsheren vermoedelijk met een Amerikaans oorlogsschip.

De regering-Bush heeft daarna haar diplomatieke steun voor de zwakke door de VN-gesteunde interim-regering van president Abdullahi Yusuf Ahmed opgeschroefd. Toen de islamisten diens overgangsregering bedreigden, gaf Washington buurland Ethiopië het groene licht om in te grijpen in Somalië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden