Terreur verjaagt toerist uit Istanbul

turkije | reportage | Zeker elf doden en tientallen gewonden vielen gisteren bij een aanslag in het centrum van Istanbul. Bezoekers voelen zich niet meer veilig.

TAN TUNALI

Voor het felgele politielint staren winkeliers en hotelbeambten voor zich uit. Hun dag begon even na half negen met een enorme knal, toen een auto met explosieven vlak voor een politiebus met een afstandsbediening tot ontploffing werd gebracht. Ramen van gebouwen in de omgeving gingen aan diggelen, examens op de nabijgelegen Universiteit van Istanbul werden afgelast.

Volgens gouverneur Vasip Sahin kwamen bij de aanslag elf mensen om het leven en raakten 36 mensen gewond. De aanslag is nog niet opgeëist. Wel zijn er vier verdachten aangehouden. Eerder dit jaar pleegde de TAK, een Koerdische splintergroep gelieerd aan de militante afscheidingsbeweging PKK, vergelijkbare aanslagen in Ankara, Istanbul en Bursa. Ook IS pleegde verscheidene aanslagen, maar die waren gericht op toeristen en de (Koerdische) oppositie.

De bomaanslag nabij het historische centrum van de stad is de zoveelste herinnering dat het westen van het land niet veilig is voor terreur. In Istanbul was het de vierde aanslag in een half jaar tijd. Terwijl in het zuidoosten van het land het Turkse leger in een bloedige strijd is verwikkeld met de PKK, vernemen burgers in het westen via de media over 'succesvolle terreuroperaties' en 'schoongemaakte steden'.

Özen Mert, een gepensioneerde piloot die bijspringt in het reisbureau van zijn zoon, valt niet voor wat hij 'je reinste propaganda' noemt. "Als je als regering al geen greep meer hebt op het centrum van Istanbul, hoe kun je dan de steden in het zuidoosten van het land onder controle houden?"

Het reisbureau in de wijk Laleli biedt reizen aan van en naar voormalige Sovjetlanden, waarmee zogenoemde 'kofferhandel' wordt bedreven: kleinschalige grijze export via informele relaties, vaak in de textielsector. De voormalige Sovjetlanden knijpen een oogje toe vanwege het gebrek aan binnenlandse consumptiegoederen, waarvan jaren na de ineenstorting van de socialistische economie nog steeds sprake is. Turkije, op zijn beurt, prijst zich gelukkig met de buitenlandse valuta die de kofferhandelaren binnenbrengen.

Maar de laatste tijd blijven de kofferhandelaren, van wie de Russen tot voor kort het leeuwendeel vormden, weg. Na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig aan de Syrische grens in november vorig jaar, zien Russen liever af van een reis naar Turkije. Ook kofferhandelaren uit andere landen en toeristen kiezen uit angst voor aanslagen steeds minder vaak voor Turkije.

Onder de winkeliers in Laleli is president Erdogan, die even verderop de gewonden in het ziekenhuis bezoekt, zoals zo vaak het onderwerp van gesprek. Volgens Mert is hij de hoofdverantwoordelijke voor de terreur. "Het enige wat Erdogan wil, is de baas spelen. Je kunt niet met de hele wereld ruziemaken en dan toch verwachten dat er mensen naar jouw land komen", zegt Mert.

Andere mensen in Laleli houden het buitenland verantwoordelijk voor de aanslagen. Zeki Toprak, die een parkeerplaats beheert vlak bij de plek van de aanslag, bijvoorbeeld: "Buitenlandse machten willen niet dat Turkije succesvol is. Niemand houdt van Erdogan. Waarom niet? Omdat hij zijn werk goed doet", zegt Toprak. "Turkije is onder zijn leiding een groot land geworden, maar de westerse media waarderen ons niet en meten met twee maten", meent Toprak.

Terwijl veel van de overgebleven toeristen uit Laleli vertrekken, hun koffers door de regen achter zich aan rollend, beginnen winkeliers als Toprak en Mert met puinruimen.

undefined

vooral russen keren turkije de rug toe

Volgens het Turkse Instituut voor Statistiek (TÜIK) nam het aantal toeristen in het eerste kwartaal met 10,3 procent af in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

Het is de scherpste daling sinds het derde kwartaal van 2006.

Onder Russische toeristen, na Duitsers vorig jaar de grootste groep toeristen in Turkije, nam het aantal af met maar liefst 59 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden