Terreur neemt toe en is overwegend religieus

Een gevluchte christen in Erbil, Irak, afgelopen zomer. Beeld epa
Een gevluchte christen in Erbil, Irak, afgelopen zomer.Beeld epa

Terreur eiste vorig jaar mondiaal 60 procent meer slachtoffers dan in 2012. Aanslagen komen nu overwegend van groepen met islamitisch karakter. Twee op de drie aanslagen wordt gepleegd door de Islamitische Staat, Boko Haram, Al-Kaida en de Taliban.

Het aantal slachtoffers van zelfmoordaanslagen neemt bovendien al ruim een decennium fors toe, blijkt uit de nieuwe Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace (EIP). Sinds de de aanslagen op 11 september 2001 is het aantal mensen dat omkwam door zelfmoordterreur vervijfvoudigd. Het totale aantal terreuraanslagen lag vorig jaar net onder de 10 duizend.

Toch is terreur, ondanks die forse toename, geen mondiale kwestie. Meer dan 80 procent van de slachtoffers viel in Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Syrië. Ten opzichte van de vorige eeuw is terreur oostwaarts geschoven. Voor het jaar 2000 waren het vooral de Ierse IRA en Tsjetsjeense rebellen die aanslagen pleegden.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
null Beeld Trouw
Beeld Trouw

IS, Boko Haram en de andere islamitische organisaties hebben dat stokje dus overgenomen, maar dat hoeft niet te betekenen dat religieus fundamentalisme nu de belangrijkste voedingsbron is voor terreur. De conflicten in Syrië, Irak, Nigeria en Pakistan draaien voor een belangrijk deel ook om politiek en sociale conflicten.

Wel worden ze nu in religieuze termen uitgevochten. De oplossing moet daarom ook gezocht worden in religie, stelt EIP-directeur Steve Killea. Waarschijnlijk hebben soennitische theologen en heersers de sleutels in handen. "Gezien het theologische karakter van het probleem is het voor buitenstaanders lastig om er invloed op uit te oefenen."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het voorkomen van nieuwe terreurgolven is niet direct een religieuze aangelegenheid. Terrorisme is vaak het gevolg van vervolging van bepaalde minderheden door de overheid, spanningen tussen bevolkingsgroepen en criminaliteit, meent het EIP. Om het probleem bij de wortel aan te pakken moeten die worden teruggedrongen. Armoede, (gebrek aan) schoolgang en de meeste economische factoren hebben geen invloed op terreur.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden