Terreur met een klap terug in Rusland

Het getroffen perron van metro in St. Petersburg.Beeld AP

Geschreeuw, ontreddering, rook en een brandlucht lieten er vanmiddag nauwelijks twijfel over bestaan dat de Petersburgse metro doelwit was van een terreuraanslag. 

Een spijkerbom ontplofte tussen de drukke metrostations Sennaja Plosjtsjad en Technologitsjeski Institoet. De uit hun voegen gerukte deuren gaven de kracht aan van de explosie, die ten minste veertien mensen het leven kostte. Tientallen anderen belandden in het ziekenhuis, sommigen met zware verwondingen.

De Russische president Poetin sprak op het moment van de explosie juist een bijeenkomst van zijn aanhangers toe buiten Sint-Petersburg. De gouverneur van de stad was snel ter plekke en riep de bewoners op niet in paniek te raken en waakzaam te blijven. Omstreeks dezelfde tijd werd een nog niet ontplofte bom ontdekt en kort daarop onschadelijk gemaakt op een ander metrostation in het centrum, Plosjtsjad Vosstanija. Geruchten van andere aanslagen gingen al snel rond, onder meer op een bus, maar die bleken ongegrond.

Verkeerschaos

Het Petersburgse metronetwerk werd snel na de aanslag gesloten. Extra bussen werden ingezet om te helpen de ontregelde passagiersstroom in goede banen te leiden. Reizigers konden gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, en ook taxichauffeurs boden gratis hun diensten aan. Een en ander leidde wel tot een verkeerschaos in de Petersburgse binnenstad. Extra veiligheidsmaatregelen werden genomen op het vliegveld van Sint-Petersburg en ook in Moskou was sprake van extra controles.

Twee mannen worden gezocht voor hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslag, op basis van beelden die door bewakingscamera’s zijn gemaakt. Een van die beelden toont een man met een niet-Russisch, oosters uiterlijk die mogelijk een bom zou hebben geplaatst. Het Openbaar Ministerie zegt alle opties open te houden wat betreft de daders.

Zelfmoordaanslagen

Niemand heeft de aanslag opgeëist. Eerdere terreurdaden waren meestal het werk van radicaal-islamitische groepen uit de noordelijke Kaukasus. Vaak ging het daarbij om zelfmoordaanslagen. Rusland heeft leren leven met de mogelijkheid van een terreuraanslag. Daarom zijn alle metrostations uitgerust met metaaldetectoren.

Maar in de praktijk is het onmogelijk de miljoenen passagiers die dagelijks in Moskou en St. Petersburg gebruik maken van de metro te controleren. Ook de voortdurend via de intercom herhaalde plichtmatige oproepen te letten op verdachte personen en voorwerpen horen de meeste reizigers allang niet meer.

De recente aanslagen in Europese hoofdsteden als Parijs, Brussel en Londen hebben ook de Russen wel terdege doen beseffen dat een nieuwe aanslag op een zo kwetsbaar object als de metro wellicht slechts een kwestie van tijd is.

Lees ook: Doden en gewonden bij explosie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden