COLUMN

Terreur maakt geen onderscheid in ras, geloof of rijkdom

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Het aantal slachtoffers is in beide gevallen niet gelijk en ook de werkwijze van de massamoordenaars is niet dezelfde. De eerste schoot onophoudelijk en wisselde van wapens. De anderen droegen explosieven om hun middel die ze op een afgesproken tijdstip tot ontploffing brachten.

Tussen beide monsterlijkheden liggen duizenden kilometers afstand en bijna vijf weken tijd. Maar buiten tal van details die van elkaar verschillen, zijn de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vorige maand en op drie kerken en drie hotels afgelopen Paasweekeinde in Sri Lanka volstrekt identiek. Ze getuigen van dezelfde dehumanisering van de gedachten en de ideologie die aan de terreurdaad ten grondslag ligt.

De daders en hun geestverwanten wilden een gemeenschap in het hart treffen. Dat wil zeggen, als het om de moskeeën en de kerken gaat, de heilige plekken waar men in vrede bijeenkomt en zich veilig waant. Misschien zagen ze in die luxehotels niet alleen een plek om buitenlandse toeristen te treffen, maar ook tempels van het soort genot dat ze verachten. De terroristen wilden niet alleen angst zaaien, maar ook als politieke boodschap hameren op de onmacht van de god waarin hun slachtoffers geloofden: kijk, hier liggen jullie, ontzield aan de voeten van jullie machteloze god. Ruk zijn overtuiging uit het hart van de gelovige tot er alleen maar dorre angst en zinderende twijfel overblijft, is hier de opdracht van de haat. Er is veel werk te verrichten om de overtuiging van de getroffenen te herstellen, maar er is geen alternatief. De andere optie die deze massamoordenaars ons aanreiken is de dood en de verwoesting als motor van hun op elkaar lijkende waanzin.

‘Vrolijk Pasen’ waren zaterdag mijn laatste woorden, maar naarmate het aantal slachtoffers in Sri Lanka ongekende hoogten bereikte, werd de beproeving van de verre omstanders die we zijn groter. Ook omdat geleidelijk aan namen en gezichten, levensloop en achtergrond van slachtoffers zichtbaar werden. Vorige maand trof me het verhaal van een Syrisch gezin dat zes jaar in een vluchtelingenkamp in Jordanië had geleefd. De Mustafa’s waren enkele maanden eerder door Nieuw-Zeeland opgenomen toen ze naar de Al Noor-moskee in Christchurch gingen bidden. Vader Khaled en zoon Hamzra overleefden het niet. Ontsnapt aan de bommen van regeringstroepen en jihadisten in Syrië om aan de andere kant van wereld onder de kogels van een neonazi te bezwijken.

Maandag las ik het verhaal van Anders Holch Povlsen (46), de rijkste man van Denemarken, die eigenaar is van modeketen Bestseller (2780 winkels in 70 landen). Net begin deze maand had hij aangekondigd de hoogste toren van Europa te willen bouwen in zijn land. Samen met zijn vrouw en vier kinderen, Alma, Agnes, Astrid en Alfred was hij in Sri Lanka voor de paasvakantie. Drie van zijn vier kinderen stierven in het hotel waar ze logeerden. Terreur is een eendimensionaal verschijnsel dat geen onderscheid maakt in ras, geloof of rijkdom.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden