Terreur als attractie

TEL AVIV - Twee Israëlische kolonisten bieden aan voor toeristen: vijf dagen in de bezette gebieden met nagebootste terreuraanslagen. Een overlevingspakket, zes uur 's ochtends op, fitness, gevechtssporten en lessen in terreurbestrijding.

Van onze correspondente

De trainingen worden gegeven door Israëlische officieren b.d. die ook onderrichten over Palestijnse terreur. De toeristen krijgen een echte gordel met explosieven te zien en worden meegenomen naar een expositie van de wapens die Israël heeft aangetroffen op het Palestijnse wapenschip Karien.

Op de laatste dag organiseert de gids een verrassingsaanslag, een inval in een nederzetting. En wie bij dit alles zijn kalmte bewaart, krijgt zijn brevet. Kosten, inclusief vliegreis (vanuit de VS) en overnachtingen: 5500 dollar.

Reeds 22 Amerikaanse toeristen hebben zich opgegeven. Alleen moest hun reis worden uitgesteld omdat de verzekering het liet afweten. Inmiddels stelt een Israëlische firma zich garant.

De twee van oorsprong Amerikaanse kolonisten, Jay Greenblatt en Yehoshua Mizrachi, menen het gat in de markt te hebben gevonden. De gewone toeristen komen niet meer naar Israël omdat het te gevaarlijk is? Trek dan de toerist die het gevaar juist opzoekt. Tenslotte gaan mensen ook duiken met haaien zo legden ze deze week hun idee uit in de Israëlische krant Jediot Achronot. De klanten, zo beloven ze, krijgen waar voor hun geld: ,,Ze zullen aan den lijve ondervinden hoe het is om in vijandig gebied te wonen en in levensgevaar te verkeren. Ze zullen zweten van angst. We brengen ze zo dicht mogelijk bij de plekken van confrontatie met de Palestijnen. We zorgen er natuurlijk wel voor dat ze geen haar gekrenkt wordt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden