Terpstra weet meer van hamburgers dan van financiën

Het drama in Srebrenica kwam voor de meeste bladen te laat. HP/de Tijd en Hervormd Nederland pruttelen nog wat na over Bolkestein. Verder veel verscheidenheid. In HP/De Tijd een portret van staatssecretaris Erica Terpstra, de populairste vrouwelijke politicus van Nederland.

De voormalig zwemster komt overal opdraven, schrijft HP/De Tijd. “Of ze nu een hap moet nemen in een vegetarische wereldburger of gehandicapte sporters moet uitzwaaien op Schiphol.” Wat betreft de grotere beleidsvraagstukken ziet het er “een stuk somberder” uit. Terpstra heeft nooit veel zicht gehad op financiering. Haar plannen voor thuiszorg en “persoonsgebonden budgetten” voor bejaarden en gehandicapten moeten zich nog bewijzen. “We hebben liever een nurks iemand die resultaten boekt, dan een vrolijk iemand die ons knipt en scheert”. Ook een boeiend verslag van de ontmoeting tussen de zoon van oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann en de voormalig agent van de Israelische geheime dienst die zijn vader destijds arresteerde.

In Vrij Nederland een afscheidsinterview met de Israëlische ambassadeur Micky Bavly over onder meer de veranderende houding van Nederland tegenover Israël. Toen tijdens de golfoorlog Iraakse Scud-raketten Tel Aviv troffen, stond alleen Groen Links niet meteen achter Israël. “Die hadden last van het oude instinct dat je in geval van nood Israël vooral niet moet steunen”. Bavly is blij dat de koningin onlangs de 'mythe van de heldhaftige Nederlander' doorprikte. “Veel Israeliërs geloven dat de Nederlanders aan de lopende band joden gered hebben. Zoals ze ook geloven in het verhaal van Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk hield”.

Verder het levensverhaal van de koningin van de filmkus: Lana Turner. “Haar naam, haar reputatie, haar kusvermogen bleek vaak in staat zwakke films te dragen, dus werd ze gebruikt als vlag op een modderschuit.” Ze vluchtte een brandend hotel uit met haar dierbaarste bezittingen: lipstick, sigaretten en föhn. Magnum-fotograaf Martin Parr portretteert toeristen.

In Elsevier een artikel over de strijd van de mens tegen de 'Enge Beestjes': vieze virussen en bloeddorstige bacteriën. Verder een van de mooiste Tour-verhalen uit de weekbladen. Gert-Jan Theunisse vertelt hoe hij zijn lichaam welbewust sloopte. Hij wilde altijd de sterkste zijn, voorop rijden. “In de Tour ging ik vaak zo diep dat ik de laatste dagen boven de veertig graden koorts had. Bij een griepje of wat verhoging moet je natuurlijk niet trainen. Ik deed het toch.” Nu zit hij met ernstige hartritmestoornissen thuis. “De dwang om almaar harder en meer te trainen kwam door onzekerheid. Er was maar één wet: ik zou als sportman eruit halen wat er inzat. Ik ging als een beest te keer om het schuldgevoel voor te blijven.”

De herijking van het buitenlands beleid is volgens Elsevier “een gedrocht, een compromis, dat uit nood is geboren omdat de onderhanderlaars er tijdens de formatie niet uitkwamen.” Pronk had tot staatssecretaris moeten worden gedegradeerd, terwijl de minister-president juist een veel grotere rol had moeten krijgen ten koste van “de grillige Van Mierlo met zijn beperkte managementcapaciteiten”, aldus Elsevier. Volgens De Groene Amsterdammer is Pronk geen volwaardig minister meer.

De minister van Buitenlandse Zaken gaat zijn beleid voortaan uitvoeren. Het is Pronks eigen schuld, vindt De Groene. “Hij heeft zich na de aanval van Bolkestein op zijn beleid niet overtuigend verweerd. Zijn gerede twijfel aan het ontwikkelingsbeleid heeft hem parten gespeeld.” Verder in De Groene de mentale revolutie in Nederland. Van “de calvinistische coctail van zwaarmoedigheid en zondebesef” is ons land overgestapt op “een hybride mengsel uit de keuken van de New Age- mystiek, romantisch en pragmatisch tegelijkertijd, en vooral: onverslijtbaar, onvermurwbaar, ja, bijna monsterlijk positief”. In De Groene ook het opmerkelijke plan van minister Heide Moser van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Moser wil via apotheken legaal drugs gaan verspreiden. Ze heeft de Duitse regering, die van Frankrijk en allerlei internationale verdragen tegen zich. “We verliezen als ouders onze geloofwaardigheid wanneer we zeggen: 'drugs zijn gevaarlijk, blijf daar van af', terwijl je vanaf je zestiende een fles Schnaps kunt kopen waar je van kunt neervallen als je hem helemaal opdrinkt.”

Hervormd Nederland brengt zelfs een bijlage over verslaving. Het is een spookachtig en parasitair verschijnsel, dat geen antwoord geeft op een duidelijk omschreven behoefte, maar daar de articulatie van is. Sommige verslavingen als liefde en zorgzaamheid, worden positief benaderd, terwijl op alcoholisten en gokverslaafden wordt neergekeken. Volgens HN ten onrechte: de zakenman en de fanatieke sportvrouw zijn evenzeer geestesziek als de junkie. Verder over verslaafde dieren en de dronkenschap van Noach. Ook laat HN minister Jan Pronk in een erg globaal interview aan het woord over zijn jeugd, het milieu en de globalisering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden