Terpstra’s toer

Er is gezegd wat gezegd moest worden over de actie ’Tot zover Darfur’, maar we moeten ’Netwerk’ nageven dat ze de aandacht voor de provincie van Soedan dapper proberen vast te houden. De actualiteitenrubriek zond maandag een indringende reportage uit van een Franse verslaggeversploeg over de Janjaweed-milities. Die moorden daar maar door, met Chinese wapens. Het gruwelijkste detail dat we zagen: aasgieren. Dan weet je wel hoe laat het is.

Verder was er veel Doekle Terpstra op de televisie. Zowel ’Netwerk’ als ’Pauw & Witteman’ besteedden aandacht aan de toch wat onverwachte respons die de ingezonden brief in deze krant opleverde. De voorzitter van de HBO-raad toonde zich verrast over de aandacht die zijn oproep tot een ’tegengeluid aan Wilders’ genereert en maakte de indruk flink te worstelen met de vraag hoe hij nu B moet zeggen. Vluchten kan nu niet meer: ,,we gaan op korte termijn helder maken hoe we een deel van het debat ook buiten de politiek kunnen voeren.”

Want dat was de meest gehoorde kritiek op het initiatief van Terpstra; het debat zou thuis horen in het parlement en nergens anders.

,,Laat Wilders maar aan ons over”, zei Alexander Pechtold, die er zo te zien juist een leuke klus bij heeft met het bestrijden van de Mozart uit Venlo. Wilders als welkom toegeworpen speerpunt van D66.

Dat Terpstra door vriend en vijand aangerekend zou worden dat hij zijn actie te persoonlijk maakt, zal de oud-CNV-voorzitter ook met enige spijt hebben geconstateerd. Rita Verdonk pakte dat punt slim op: ,,Zo’n term als’ verWilderen’, dat gaat zó op de persoon. Ik vind dat dat niet kan.”

In ’Pauw & Witteman’, was het opnieuw dat persoonlijke tintje, dat Terpstra voor de voeten kreeg geworpen. Kunstenaar Herman van Veen vreesde dat een tegenbeweging contraproductief werkt. De manier waarop de zanger zich uitdrukt, is er overigens wel een waar je tegen moet kunnen. Van Veen heeft de neiging om zijn cabareteske beroepshouding mee te nemen naar de gesprekstafel.

In zijn voordracht - want dat maakt hij er van - zit iets irritants. Zo van: allemaal stil, want wat ik nu ga zeggen is héél belangrijk.

Tel je de oogst van een avondje ’Terpstra’ bij elkaar op, dan was eigenlijk niemand het met zijn ’appèl op de redelijkheid’ eens. Niet linksom en niet rechtsom.

Ook Harry van Bommel (SP) zag weinig heil in een ’buitenparlementaire’ aanpak van de wild om zich heen slaande PVV-voorman. ,,De Kamer wordt niet door Wilders gegijzeld”.

En Geert Wilders zelf? Was die er ook nog? Nee, Geert Wilders zelf was er niet.

Niet bij ’P & W’ en ook niet bij ’Netwerk’: ,,Gisteren stemde hij in met een interview, maar vandaag had ie, bij nader inzien, geen tijd voor ons,” zei Aart Zeeman.

Zo, dit was het nieuws van de dag. Tot de volgende Geert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden