Term 'Mexicaanse griep' achterhaald

Van onze redactie wetenschap

amsterdam – Nu Nederland officieel gebukt gaat onder een griepepidemie waarin de virusstam H1N1 overheerst, spreken media weer volop van ’Mexicaanse griep’. Die term suggereert dat er iets gevaarlijks aan de hand is, terwijl deskundigen de Mexicaanse griep allang hebben gedegradeerd tot gewone seizoensgriep.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zouden ze het toejuichen als de aanduiding ’Mexicaans’ kwam te vervallen. „Het H1N1-virus veroorzaakt een gewone, milde griep”, zegt Aura Timen, hoofd landelijke coördinatie infectieziekten bij het RIVM. „Hij circuleert dit jaar met twee andere griepvirussen. Er is geen enkele reden meer hem in de publiekscommunicatie apart aan te duiden.”

Het H1N1-virus dook in april 2009 voor het eerst op in Mexico. Het was volkomen nieuw, verspreidde zich snel en leek veel sterfte te veroorzaken. Wereldwijd gingen de alarmbellen af. Al in augustus concludeerden wetenschappers dat het meeviel: H1N1 bleek niet heftiger of dodelijker dan andere griepvirussen.

Bijzonder was wel dat ouderen, geboren vóór 1950, er vrij veel weerstand tegen hadden. Zij zijn vroeger in aanraking geweest met een enigszins vergelijkbaar virus. Jongeren raken juist gemakkelijk met H1N1 besmet, maar komen de ziekte meestal goed te boven. De sterfte bleef in elk geval beperkt: in Nederland overleden vorige winter 60 mensen aan de griep, terwijl bij een doorsnee griepepidemie 200 à 1000 slachtoffers vallen.

Drie virussen veroorzaken de epidemie van dit jaar: de A-stammen H1N1 en H3N2, en een niet nader omschreven B-stam. Zes op de tien zieken hebben H1N1. Tot nu toe zijn 288 zieken opgenomen en elf patiënten overleden. De ziekte verloopt nog steeds mild, verzekert Timen. „Ook op het zuidelijk halfrond was dat vorig jaar het geval.”

De deskundige verwacht dat het H1N1-virus de komende jaren elke winter de kop zal opsteken. Als een gewone griep, welteverstaan. Des te meer reden, beaamt zij, om de term ’Mexicaans’ te schrappen.

De Spaanse griep (1918), de Aziatische griep (1957) en de Hongkonggriep (1968) kregen bij hun aantreden eveneens een plaatsaanduiding mee. Maar de huidige H3N2-griep uit Hongkong, die al sinds 1968 heerst, wordt nergens nog ’Hongkonggriep’ genoemd. En het H1N1-virus van de Spaanse griep, dat zo’n veertig jaar heeft rondgewaard, heette alleen in 1918 ’Spaans’. „Destijds beschikte men nog niet over de techniek om het type griepvirus vast te stellen”, zegt Timen. Nu hebben we die techniek wel in huis, maar dat wil volgens de deskundige niet zeggen dat de uitkomst tot sint-juttemis vermeld moet blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden