Terechte aanpak renteaftrek

Sinds de belastinghervorming van het tweede paarse kabinet wordt al paal en perk gesteld aan het misbruik van de fiscale aftrek van hypotheekrente voor consumptie-uitgaven. Voor die tijd was het populair om de waardestijging van het eigen huis om te zetten in een hypotheek om met het zo vrijgekomen geld toe te treden tot de rijen van bijvoorbeeld scheepseigenaren.

Tegenwoordig kan een hypotheek alleen voor belastingaftrek in aanmerking komen als de lening wordt gebruikt voor wonen, dus voor een verbetering van het huis of een ingrijpende verbouwing. Die inperking is volkomen begrijpelijk en ook noodzakelijk om de eigenlijke reden voor de fiscale aftrek van hypotheekrente -de bevordering van het eigen-woningbezit- overeind te houden. Zeiljachten, deels gefinancierd op kosten van de staat, waren een uitwas.

Maar uitwassen, in de zin van een regel die wordt gebruikt voor een situatie die niet bedoeld is, blijven bestaan. Overwaarde op een huis is nog steeds een mooie financieringsbron voor andere dan woonuitgaven. Daarvoor wordt een sterk in waarde gestegen huis verkocht en een nieuw huis met een hogere hypotheek aangekocht. Het geld dat zo vrijkomt is vervolgens beschikbaar voor andere uitgaven terwijl de rente over de nieuwe hypotheek volledig van de belasting kan worden afgetrokken.

Het is volkomen terecht dat de beoogde coalitie tussen D66, CDA en VVD ook hier een einde aan wil maken. Al roept het initiatief onmiddellijk de vraag op, waarom al niet veel eerder een dergelijk onbedoeld effect van de regels onmogelijk gemaakt is.

De ongemeen felle reacties op dit initiatief van de nieuwe coalitie, tonen ten overvloede nog eens aan hoe gevoelig het onderwerp hypotheekrente in de Nederlandse samenleving is. Deels is de kritiek terecht, het zal ongetwijfeld een (tijdelijk) effect hebben op de woningmarkt. Maar voor het overgrote deel slaan alle afwijzende reacties de plank volledig mis. Hier wordt immers iets rechtgezet wat nooit de bedoeling kon zijn van het aftrekbaar maken van hypotheekrente.

Dat het effect nu even kan zijn dat er een overaanbod ontstaat op de markt voor duurdere huizen is een te accepteren nadelig effect van een maatregel die zeer toe te juichen valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden