null Beeld

OpinieCommentaar

Terecht gaat de Kamercommissie niet naar Rusland, maar de noodzaak van een dialoog blijft

Het bezoek dat de leden van de Tweede Kamercommissie voor buitenlandse zaken deze maand zouden brengen aan hun collega’s van de Russische Doema is afgeblazen. Dat is betreurenswaardig omdat het al twaalf jaar geleden is dat er voor de laatste keer zo’n uitwisseling tussen de parlementen van beide landen was. En het is een tegenvaller omdat er genoeg stof is voor volksvertegenwoordigers uit Rusland en Nederland om elkaars nieren te proeven. In het ideale geval kunnen leden van parlementen immers meer vrijuit met elkaar debatteren dan regeringsleden.

Die dialoog gaat nu niet door omdat uit Moskou de oekaze kwam dat één van de leden van de Nederlandse Kamerdelegatie niet welkom is. De Russische regering weigerde een visum aan het Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, omdat deze D66’er in Russische ogen te vaak en te aanhoudend kritiek heeft geuit op president Poetin en diens beleid. Sjoerdsma blijkt op een sanctielijst te staan die Moskou hanteert tegen al te kritische parlementariërs in EU-landen.

Zodra een lid van een reisgezelschap uit de Tweede Kamer de toegang tot een land wordt geweigerd, ziet de complete delegatie af van een bezoek aan dat land. Onder dat motto ‘samen uit samen thuis’ gingen al vaker reizen niet door. Toen PVV-leider Geert Wilders in 2009 de toegang tot Ankara werd ontzegd, werd het Turkije-bezoek van de commissie voor buitenlandse zaken afgeblazen. In 2015 mochten de PvdA’er Michiel Servaes en voormalig PVV’er Louis Bontes Rusland niet in. (Bontes had Poetin uitgemaakt voor ‘KGB-schurk’.) Zonder deze twee in het vliegtuig weigerde ook toen de rest van de Kamerdelegatie naar Moskou te vertrekken.

Dit ‘samen uit, samen thuis’ is een goede gewoonte in het Nederlandse parlement en de enige manier om te voorkomen dat buitenlandse regeringen zich bemoeien met de samenstelling van een delegatie van gekozen volksvertegenwoordigers uit een ander land.

Opnieuw proberen

Dat neemt niet weg dat er grote behoefte blijft bestaan aan een openhartig gesprek tussen leden van de Tweede Kamer en de Doema over de vele onderwerpen, zoals de aanslag op vlucht MH17, die verbetering van de relatie tussen Nederland en Rusland in de weg staan.

Het D66-Kamerlid dat buiten zijn schuld middelpunt werd in deze affaire bleef daar gelukkig ook voor ijveren. Hij kondigde aan net zo kritisch te blijven op de Russische regering als voorheen, maar hij drong ook aan op de dialoog met de Russen. Hij heeft gelijk, ondanks deze tegenvaller zullen er nieuwe pogingen moeten volgen om met anderen dan de officiële Russische regering in gesprek te gaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden