Ter ziele na 35 jaar: Flevo Festival, 'het christelijke Lowlands'

Het Xnoizz Flevo FestivalBeeld ANP

Het Xnoizz Flevo Festival houdt na 35 jaar op te bestaan. Het evenement trekt te weinig bezoekers om te kunnen renderen, al is niet duidelijk waarom. Christelijke jongeren kijken steeds vaker over de heg, weet een van de organisatoren.

Het vierdaagse Xnoizz Flevo Festival bood optredens van christelijke bands, theater en sprekers en stond bekend als het minder tamme broertje van de EO Jongerendag.

Net als laatstgenoemde trok 'Flevo' door de jaren heen grote namen uit de christelijke muziekwereld, zoals de aanbiddingszanger Michael W. Smith en Sixpence None The Richer (bij het algemene publiek vooral bekend van het nummer 'Kiss Me').

De afgelopen jaren had het evenement te kampen met sterk teruglopende bezoekersaantallen. Trok het in 2010 nog achtduizend bezoekers, in 2012 waren dat er zesduizend.

Een impressie van de laastste editie:

 
Sommigen wilden meer aanbiddingsmuziek, anderen juist meer echte bandjes. In die laatste groep zitten jongeren die ook graag naar Lowlands gaan.
EO-presentatrice Miranda van Holland, een van de programmeurs


Gekort op subsidie

De christelijke jongerenorganisatie Youth for Christ (YfC), dat het festival al decennialang organiseert, zocht de afgelopen jaren steun bij de Evangelische Omroep (EO) en jeugdafdeling Jop van de Protestantse Kerk in Nederland.

Die samenwerking heeft de negatieve trend niet kunnen breken, constateert de organisatie nu. Daar kwam bij dat YfC de afgelopen jaren is gekort op haar subsidie. De afgelopen twee edities waren verliesgevend.

Tv-producent Aad Peters, die onder meer het EO-programma De Ark van Stekeltje heeft gemaakt, wil komende zomer een nieuw festival neerzetten. In tegenstelling tot wat Peters beweert, wordt dat geen opvolger. Eerdergenoemde organisaties zijn er (nog) niet bij betrokken. Ook de naam Xnoizz Flevo blijft niet bestaan. Wat Peters precies voor ogen heeft is nog niet bekend.

Ook andere festivals in zwaar weer
'Teruglopende bezoekersaantallen zijn niet uniek voor Flevo', vertelt EO-presentatrice Miranda van Holland, die mede verantwoordelijk was voor de programmering. 'Lowlands redt zich wel en Pinkpop hield zijn hoofd dit jaar boven water, maar de kleinere namen hebben het zwaar.'

Ook is de doelgroep waarop het festival mikt een lastige. Van Holland: 'Hij is erg veelkleurig. We trokken jongeren uit de linkse flanken van christelijk Nederland, maar ook uit de rechtse. Sommigen wilden een hoger evangelicaal gehalte en meer aanbiddingsmuziek, anderen juist meer echte bandjes.'

'In die laatste groep zitten jongeren die ook graag naar Lowlands gaan. Dat is lastig concurreren, zeker als je tegelijk plaatsvindt.' Het Xnoizz Flevo Festival begon in 1978 als het Kamperland festival, in het gelijknamige Zeeuwse dorp. De afgelopen jaren vond het plaats in Bussloo, tussen Apeldoorn en Deventer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden