Ter Veld tegen plan kunstenaars

Van onze kunstredactie

De staatssecretaris schrijft dit in een reactie op het voorstel van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen (FKV) en de Kunstenbond FNV. Beiden vinden dat de kunstenaar als een zelfstandige ondernemer moet worden behandeld. Omdat een jaar te kort zou zijn om zelfstandig in het bestaan te voorzien, wordt de termijn van 36 maanden voorgesteld, met een eventuele verlenging.

Volgens Ter Veld zijn er in het kader van de sociale zekerheid geen rechtsgronden die een afwijkende regeling voor kunstenaars rechtvaardigen. Zij staat nog steeds achter het regeringsstandpunt dat beeldende kunstenaars aanspraak moeten kunnen maken op een stipendium. Volgens haar voldoet zo'n regeling beter aan de wensen die FKV en Kunstenaarsbond FNV in hun voorstel verwoorden. Ook aan het kabinetsbesluit om voor twaalfhonderd uitverkorenen een regeling te treffen waarmee ze een aantal jaren ongestoord kunnen werken, wil Ter Veld niet tornen.

De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) noemt dit aantal in een brief aan de Tweede Kamer volstrekt onvoldoende. Voor gemeentelijke sociale diensten zou deze maatregel het probleem niet oplossen. De VNG pleit ervoor dat kunstenaars vijf jaar de tijd krijgen om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Op het alternatief van het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars heeft de staatssecretaris nog niet gereageerd. Het fonds wil voor alle kunstenaars die zelf niet rond kunnen komen een basisbeurs.

De Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Kunstenbond FNV kondigden gisteren aan dat ze in zeven steden protestbijeenkomsten gaan organiseren tegen de kabinetsplannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden