Ter Mors vrijdag mogelijk op korte én op langebaan

Bondscoach Jeroen Otter noemde het een 'zwart-witte' dag voor de shorttrackers, gisteren in Sotsji. Een dag waarop je volgens de coach met een 'jokerface' rondloopt. Yara van Kerkhof (1000 meter) en Niels Kerstholt (500 meter) verdwenen individueel uit het toernooi, maar het presteren van Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Jorien ter Mors bood juist perspectief.

"Freek reed een heel goede 41,1, Sjinkie nam geen risico en reed gecontroleerd en Jorien werd aan de kwartfinales toegevoegd nadat een Canadese onbegrijpelijk veel risico nam", analyseerde Otter eerst de positieve gevallen. Hij had, in de heat van Knegt, ook nog de Canadese topfavoriet Hamelin zien vallen. "Ik snap niet dat ze zoveel risico nemen op dit ijs. Zo zie je maar dat shorttrack zeker voor vijftig procent tussen de oren zit.''

De kwalificatie van Ter Mors betekent dat ze mogelijk vrijdag zowel op de langebaan (kwartfinale ploegachtervolging) als op shorttrack (kwartfinale 1000 meter) uitkomt. Er zit een kleine twee uur tussen. Otter zei zich sowieso buiten de discussie te houden. "Ik weet dat ze is uitgenodigd voor de ploegachtervolging. Ik laat het aan haar. Het kan nadelig zijn voor haar shorttrackwedstrijd, maar misschien wordt ze er juist sterker van."

De verliezers waren Van Kerkhof en Kerstholt, die vrijdag nog wel mag terugkomen voor de finale op de aflossing. "Dat kan alles goedmaken. De techniek en de snelheid zijn in orde, maar het lijkt wel of ik deze week net de felheid mis", zuchtte hij na zijn uitschakeling. "Het valt elke keer de verkeerde kant op. Ik weet het ook niet meer. Het zit niet mee, maar geluk moet je ook afdwingen."

Ook Van Kerkhof, te zenuwachtig volgens Otter, baalde: "Dit was helemaal niet nodig. Ik had gewoon door moeten gaan. Ik heb er iets te makkelijk over gedacht."

Het vrolijkst liep Van der Wart rond in het Iceberg Skating Palace. "Dit is de leukste en mooiste afstand. Ik ben de man van de snelle rondjes", vertelde hij nadat hij zich als tweede achter de Canadees Cournoyer had geplaatst voor het vervolg op vrijdag. Dat moet, met ook de finale op de aflossing, zijn dag worden. "Het is de dag waar ik al heel lang naartoe leef, de dag die ik al die jaren in mijn hoofd heb gehad. En ik sta er, op twee onderdelen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden