Ter Linden treedt terug uit Westerkerk

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Ds. Nico ter Linden gaat weg als predikant van de hervormde Westerkerk in Amsterdam, om zich te kunnen wijden aan het schrijven van een 'Nieuw Bijbels verhalenboek voor volwassenen'. Gisteren heeft de predikant, die tevens columnist van Trouw is, dit vanaf de kansel aan zijn gemeente meegedeeld.

Ter Linden, die zijn kerk zondag aan zondag moeiteloos vol krijgt, denkt voor zijn meerdelig verhalenboek - met uitleg - zes jaar nodig te hebben. De financiering van het project is nog niet rond, maar stichting De Keizerskroon, die ds. Ter Linden bij het realiseren van zijn plannen helpt, heeft voldoende fondsen geworven om vertrouwen te hebben dat de rest ook komt.

De centrale kerkeraad van de hervormde gemeente te Amsterdam en de provinciale kerkvergadering moeten nog toestemming verlenen. Ds. Ter Linden zou van zijn gemeente losgemaakt worden en als predikant voor bijzondere werkzaamheden in dienst komen van de hervormde gemeente te Amsterdam. Het is de bedoeling dat hij zijn werk als pastor van de Westerkerk per 31 juli, kort na zijn 59ste verjaardag, neerlegt.

Steeds minder mensen in Nederland zijn vertrouwd met de bijbel. Om te voorkomen dat de bijbel vooral bekend zal zijn als een ontoegankelijk boek wil ds. Ter Linden de bijbelse verhalen voor een breed publiek vertellen zonder daarbij zo populariserend tewerk te gaan dat de diepte verloren gaant.

Ter Linden verbond zich in 1977 aan de Westerkerkgemeente, als opvolger van ds. H. A. Visser. Met wat hij tot dusverre geschreven heeft verwierf Ter Linden zich de reputatie van een getalenteerd en schrijfvaardig exponent van de 'niet-echt-gebeurd-maar-wel-waar-theologie'. Een hervormde collega die van deze vorm van godgeleerdheid niet gecharmeerd is, etiketteerde hem vorige week op de Podium-pagina als 'de Bultmann voor het gewone volk'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden