Ter Horst wil flitsender grondwet

(Novum) - De grondwet is flets, ouderwets en ontoegankelijk. Dat stelt minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), die de grondwet daarom wil voorzien van een inspirerende inleiding en een nieuw beginhoofdstuk.

"De grondwet leeft niet echt en zij heeft daarmee niet de maatschappelijke betekenis die ze zou moeten hebben", schrijft Ter Horst woensdag in NRC Handelsblad. "Om erachter te komen dat Nederland een democratie een rechtsstaat is, moet je wel erg welwillend tussen de regels door lezen. Het zijn bijna verborgen boodschappen."

In het beginhoofdstuk zou moeten worden vastgelegd wat de belangrijkste waarden en kenmerken van Nederland zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld de rechtsstaat en de nationale identiteit, maar ook om het feit dat Amsterdam de hoofdstad is en Den Haag de regeringszetel.

Een herziene grondwet kan volgens Ter Horst 'houvast' bieden in discussies over bijvoorbeeld de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en die van godsdienst. In het onderwijs en in inburgeringscursussen zou vervolgens meer aandacht aan de grondwet moeten worden besteed.

Uit een woensdag gepubliceerde peiling van TNS Nipo blijkt dat 94 procent van de Nederlanders het 'tamelijk tot heel belangrijk' vindt dat er een grondwet is. Dat betekent echter niet dat zij ook kennis hebben van de inhoud: 84 procent van de ondervraagden geeft aan die niet goed of zelfs helemaal niet te kennen. Dat zij dit niet overdrijven, blijkt uit het feit dat geen van de 1246 respondenten alle zes kennisvragen over de grondwet die de onderzoekers stelden foutloos beantwoordde.

Met haar ideeën neemt Ter Horst een voorschot op het werk van de staatscommissie die zich later dit jaar gaat buigen over de 'versterking van het bindend vermogen van de grondwet'. Nog voor het eind van het jaar moet er een rapport zijn, hebben de coalitiepartijen afgesproken in het regeerakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden