Ter Horst: geen schoonheidsprijs

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond de verwijsindex Antillianen, voor een aparte registratie van Antilliaanse probleemjongeren, ,,verdient geen schoonheidsprijs''. Dat zei vrijdag PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst in een reactie op het vertrek van collega en partijgenote Ella Vogelaar.

Vogelaar stapte donderdagavond op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) nadat de PvdA-partijleiding het vertrouwen in haar opzegde.

Ter Horst sprak van een persoonlijk drama. ,,Wij waren het bijna over alles eens'', zei ze vlak voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Onverwacht

Voor Jacqueline Cramer, Vogelaars directe collega op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en ook een PvdA'ster, kwam het vertrek van Vogelaar onverwacht. ,,Als zij dat zegt, dan is dat zo'', zei PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos, die verder niets kwijt wilde over de zaak.

Ter Horst zei niet te verwachten dat met de komst van een nieuwe minister het beleid over de minderheden zal verharden. Net als haar PvdA-collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde zij het aftreden onvermijdelijk. Dat woord gebruikten ook de CDA-bewindslieden. Voor hen was Vogelaar een collega met wie ze prettig hebben samengewerkt. Zij stelden dat het opzeggen van vertrouwen een beslissing is van de PvdA. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken): ,,Als je niet meer het vertrouwen hebt van je eigen partij, kun je het vergeten in de politiek.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden