Ter Horst: arrestant niet in advocatenkamer zetten

(Novum) - Arrestanten mogen bij een tekort aan politiecellen niet in advocatenkamers of fouilleerruimtes worden gezet. In die ruimtes is geen direct toezicht en kan de veiligheid van de vaak dronken arrestanten niet worden gewaarborgd. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) in een reactie op Kamervragen naar aanleiding van een rapport over een tekort aan cellen in de Amsterdamse binnenstad.

De Commissie van Toezicht voor de Politiecellen concludeerde half mei dat politiebureaus in de binnenstad van Amsterdam in de nachtelijke weekenduren een tekort aan cellen hebben. De arrestanten, die veelal onder invloed zijn van drank of drugs, werden vanwege het cellentekort in advocatenkamers en fouilleerruimtes gezet.

De arrestanten die in het weekeinde in de Amsterdamse binnenstad worden opgepakt, worden volgens de minister in het vervolg naar het cellencomplex in het hoofdbureau van de Amsterdamse politie aan de Elandsgracht gebracht. Ter Horst zegt tevreden te zijn met deze oplossing omdat de wijkteams worden ontlast en de zorg voor arrestanten in de cellencomplexen aan de Elandsgracht beter is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden