Update

'Ter dood veroordeelde Soedanese vrijgelaten'

Mariam Yahya Ibrahim Beeld EPA

Een Soedanese rechtbank beveelt de vrijlating van de vrouw die ter dood veroordeeld was omdat ze zich bekeerd zou hebben tot het christendom. Dat meldt het Soedanese staatspersbureau SUNA.

Het gaat om de 27-jarige Mariam Yahya Ibrahim, die getrouwd is met een Amerikaanse christen. Het doodvonnis zorgde internationaal voor een storm van kritiek. De ambassadeur van Soedan in Nederland kreeg begin deze maand 130.000 handtekeningen overhandigd voor haar vrijlating.

Een rechtbank veroordeelde Meriam Ibrahim vorige maand ter dood, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. De vrouw werd naar eigen zeggen vanaf haar zesde levensjaar - na het vertrek van haar vader - christelijk opgevoed door haar moeder. Formeel stond ze geregistreerd als moslim. In de rechtszaal weigerde ze haar christelijke geloof af te zweren. De rechter zag daarin een daad van afvalligheid.

Haar levensverhaal blijft onduidelijk
Dat ze twee jaar geleden trouwde met een christelijke man, kwam haar op 100 zweepslagen te staan. Ibrahims precieze achtergrond is overigens onduidelijk. Na de veroordeling stelden zowel de regering als Ibrahims advocaat dat haar moeder wel moslim is. Ten tijde van het vonnis was Ibrahim hoogzwanger. Vorige maand beviel ze, in haar cel.

De strenge Soedanese interpretatie van de sharia-code schrijft al sinds 1991 voor dat afvallige moslims zwaar gestraft moeten worden, maar van een veroordeling was het nog niet gekomen.

De zaak leidde internationaal tot verontwaardiging. De VN spraken hun afschuw uit, Amnesty International haalde ruim 240 duizend handtekeningen op. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemde de zaak 'weerzinwekkend' en 'een flagrante schending van het internationaal humanitair recht'. Begin deze maand meldde een hoge Soedanese ambtenaar al dat Ibrahim vrijgelaten werd, maar de regering sprak dat bericht kort daarna tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden